Kulturnattens olika hörn

I helgen rådde Stockholms hittills största kulturnatt. Läget har besökt några av evenemangen och mött svenskt kulturliv. Gaming, tatuerare, strejker och mycket mer tog plats under lördagskvällen.

Kön utanför SPACE.
Kön utanför SPACE.

Sergels torg

Solen har inte börjat gå ner än men på Sergels torg är kulturnatten i full rulle. Barnfamiljer med glassar i handen promenerar bredvid ordningsvakter. Stockholm har ikväll tagit ett steg närmare New York, för skräp blåser runt som dammråttor i ett vitrinskåp.

 Utanför SPACE Gamingcenter och Avicii experience sträcker sig kön runt kvarteret. Två köare är turisterna Anna och Kelly som bär solglasögon och somriga tryck. De har stått i kö 20 minuter.

– Vi valde SPACE först för att det var närmast, sen har vi en karta att följa resten av kvällen, berättar Anna.

Lisa (vänster) och Hanna (höger).
Lisa (vänster) och Hanna (höger).

Hornstull

Folkmassorna har inte sträckt sig ut till Hornstull. I ett kvarter som hade känts mördarvänligt senare på kvällen ligger Stademonia, som har utställning i queer konst. Men Stademonia är i grunden en tatuerare och ikväll erbjuds flash-tatueringar. I det trånga väntrummet finns en lista och en filtpenna där man får skriva upp sig på kö. På soffan bredvid sitter Hanna och Lisa. De har aldrig tatuerat sig förut, men ikväll kändes som en bra möjlighet.

–Jag vill skaffa en tatuering men vet inte riktigt vad, kanske djurmotiv eller något, säger Hanna.

–Det som händer händer, säger Lisa.

Några av bilderna på utställning på Stademonia.
Några av bilderna på utställning på Stademonia.

Slussen

Studio 44 brukar stänga tidigt på lördagar men idag är det utställning filmtema. Saga och mamman Kristin har gjort filmquiz och Orionteatern är näst på tur.

–Vi kollar läget lite. Filmquizen var otroligt svår, säger Kristin.

En trappa ner från studio 44 finns en stödpub för tågvärdar. De är inte del av kulturnatten men flera kulturnattvandrare lockas till evenemanget.

–Menar du att de som gjort att jag kommit sent till jobbet hela veckan är där inne? frågar en kille.

–Ja. Gå och ge dem en kram, säger mannen i dörren.

De säljer lotter och bär fanor där det står ”Tågvärd i mitt <3” och andra kärleksord.

–Det är kultur av en annan sort, säger lottsäljaren.

Från Observatorielunden syns många delar av stan.
Från Observatorielunden syns många delar av stan.

Rådmansgatan

Vid Observatorielunden står många ivriga stjärnskådare. Luften är fortfarande varm men i kön börjar jackor och mössor dyka upp. De som inte väntar på att gå in i observatoriet tar selfies till Stockholms skyline.

–Vad händer här? Å juste, det är ju kulturnatten, säger en förbipasserande.

Nere på gatan vid handelshögskolan åker en bil från tidigt 1900-tal förbi och öser på ”Sommar tider hej”. Några glada promenerare sjunger med.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget