Kulturnatt Stockholm - största och längsta någonsin

På lördag den 22 april förvandlas Stockholmsnatten till en kulturscen. Tvåhundra verksamheter öppnar upp för allt från opera och techno, till tidsresor och gaming - allt med fri entré. I år fortsätter det även för första gången efter midnatt.
– Det blir ett maxat kulturprogram, säger Hilda Denward, projektledare för Kulturnatt Stockholm.

Hilda Denward, projektledare för Kulturnatt Stockholm.
Hilda Denward, projektledare för Kulturnatt Stockholm.

Kulturnatt Stockholm är ett samarbete mellan Stockholm stad och Stockholms kulturliv med syftet att visa upp ett brett utbud, bidra till en ökad kännedom och hjälpa kulturverksamheter att hitta nya besökare. Stockholmsborna får alltså möjlighet att uppleva något de inte visste fanns eller något de alltid velat prova.

– Natten erbjuder ett spektrum av allt från det största och pampigaste på Kungliga Operan, till det minsta och mest intima på små gallerier, säger Hilda Denward till Läget.

Förlängd kulturnatt till klockan två

Om man inte är mätt på kultur bara för att klockan slår tolv kan man hoppa på en av kulturnattbussarna som går från T-centralen till Skeppsholmen. Där kan besökare bland annat se queera dansföreställningar, kliva ombord på skepp, lyssna på skräckhistorier eller förkovra sig i k-pop.

– För unga finns även aktörer som SPACE gaming center och Kungliga hovstallet. Där kan man testa på att bygga robotar eller hälsa på kungens hästar, vilket jag själv är väldigt svag för, fortsätter hon.

Arrangerats i 13 år

Kulturnatten är ett initiativ från Stockholms stad, men att det överhuvudtaget existerar handlar om en drivkraft från kulturlivet. Varje år visar också publikundersökningar att mer än hälften av besökarna var hos en kulturaktör för första gången under natten.

– Stockholm är en fantastisk kulturstad och det är en otrolig lyx att så många vill öppna sina dörrar helt kostnadsfritt för besökare.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget