Konstnär ska ladda sig själv med en miljon volt

Perfromancekonstens superstjärna Marina Abramović ska strömladda sig själv.
Perfromancekonstens superstjärna Marina Abramović ska strömladda sig själv.

Konstnären Marina Abramović planerar att ladda sig själv med så pass mycket ström att hon ska kunna blåsa ut ett ljus bara genom att peka på det.

- Genom att hela tiden pressa sina egna fysiska gränser skapar hon starka konstverk som väcker mycket känslor, säger konstvetaren Clara Dagh till Läget.

Det är inte första gången Marina Abramović tar risker med sin konst. Hon har kallats för performancekonstens verkliga superstjärna och det finns mycket att upptäcka bland hennes tidigare verk.

- Marina Abramovićs konst är viktig och tilltalar många eftersom hon ger av sig själv och möter sin publik, säger Clara Dagh som är konstvetare och projektledare för SAK UNG, ett projekt för unga och 
konstintresserade.
- Marina Abramovićs konst är viktig och tilltalar många eftersom hon ger av sig själv och möter sin publik, säger Clara Dagh som är konstvetare och projektledare för SAK UNG, ett projekt för unga och konstintresserade.

Besökarna riktade en pistol mot hennes huvud

I verket "Rhythm 0" från 1974 stod Marina stilla under sex timmar på ett galleri i Italien medan besökarna fick göra vad de ville med henne. Till sin hjälp hade de 72 saker av olika slag. Dels ofarliga saker som rosor, fjädrar och vin men också rakblad, spikar och till och med en laddad pistol.

Till en början var besökarna vänliga, de ändrade hennes position och erbjöd henne vin. Vartefter tiden gick började besökarna skära bort hennes kläder med rakbladet, sticka rostaggar i hennes hud och någon satte till och med pistolen i Marinas hand och riktade den mot hennes huvud.

Avslöjar saker om människans natur

- Det är väldigt typiskt Marina Abramović och ett av hennes viktigaste verk. Det är hon som är upphovspersonen men besökarna är med och skapar det. Hon undersöker och lyfter frågan kring vad som är tillåtet och vad människan är kapabel till när gränserna för vad som är tillåtet suddas ut och jag tycker att verket avslöjar saker om människans natur, säger Clara Dagh.

"Rhythm 0" avslutades efter de planerade sex timmarna utan att något skott avlossades, men Marina har berättat att besökarna hade svårt att se henne i ögonen efteråt.

Den som vill se den kommande miljonvoltsladdningen live får vänta i två år och bege sig till Royal Academy of Arts i London.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget