Koll på läget: Skräckfilmsguide - The Conjuring Universe

Skräckfilmen The Curse Of La Llorona hade premiär i April. Filmen tillhör The Conjuring Universe som utgörs av ett antal filmer som delvis är baserade på verkliga händelser. Det fiktiva och det verkliga vävs samman i en och samma skräckinjagande filmserie.

En scen från filmen The Curse Of La Llorona
En scen från filmen The Curse Of La Llorona

Vad är The Conjuring universe?
År 2013 startade det hela igång med filmen The Conjuring av James Wan. Efter det har sex filmer tillkommit varav den sista har premiär i Juni. Filmerna är delvis baserade på de fall som Ed och Lorraine Warren tog sig an under delar av 60- och 70 talet, två amerikanska experter inom andar och demonologi. Paret som agerat rådgivare åt vissa av filmskaparna av filmerna spelas av Patrick Wilson och Vera Farmiga i filmerna. I Conjuring universumet får vi möta demoner som hemsöker familjer, den onda dockan Annabelle som även hon är baserad på en verklig docka och en mexikansk legend om en gråtande kvinna. Vi får inte glömma den onda nunnan som sätter igång allt.

Vilka filmer bör jag se?
Här nedan hittar du information vad dessa filmer handlar om, i vilken ordning de bör ses och vilka demoner du ska akta dig för.

The Nun
Vi förflyttar oss till Rumänien. Året är 1952. Här börjar allt. I gammalt nunnekloster där en av nunnorna visar sig vara en mäktig demon, får en ung kvinna som utbildar sig till nunna anamma rollen som hjälte när hon tillsammans med en präst försöker stoppa den onda nunnans planer.

Annabelle Creation
Här tar en ny huvudkaraktär plats, en demon som lever i en docka tills den får tag på en människa att ta kontroll över. Dockan Annabelle är baserad på den verkliga dockan, dock är förklaringarna till dess ursprung i filmen inte verklighetsbaserade.
Den här filmen utspelar sig under 1955 i USA. Här följer vi ett par som startar ett barnhem som demonen hemsöker.

Annabelle
Filmen utspelar sig år 1967 i USA och här får vi veta det som sker upp till första Conjuring filmen. Den sista filmen i film serien Annabelle Comes Home har ännu inte haft premiär men är filmen förutom denna som bör ses innan The Conjuring. Här följer vi en ung gravid kvinna och hennes make vars liv förändras när Annabelle eller rättare sagt demonen oavbrutet stör deras vardag

The Conjuring
Filmen som rullade igång snacket om filmuniversumet handlar om en familj vars hem blir hemsökt. En mörk källare, en besatt mamma och en häxa som offrade sitt barn tar plats här. Visuellt genomsyrar 70-talet både mode och inredning denna film då de verkliga händerna utspelade sig år 1971 i USA. Paret Warrens introduceras här.

The Curse Of La Llorona
Den här filmen utspelar sig år 1973 i Los Angeles. Här finns ingen direkt anknytning till filmerna förutom en präst vid namn Perez som sedan är med i Annabelle filmen. Här tas en mexikansk legend upp om en gråtande kvinna. I filmen är detta en demon som försöker få tag på huvudkaraktärens barn.

The Conjuring 2
Vi befinner oss i London nu under slutet på 70-talet. Demon nunnan från The Nun visar sig här igen.
Vi får följa en familj där den yngsta dottern blir besatt av en äldre herres ande. Ed och Lorraine Warren kommer återigen tillbaka för att hjälpa familjen trots att det är skadligt för Lorraine som sakta men säkert utmattas av all demon bekämpning. Även denna filmen är baserad på de verkliga händelser. Här tar även det långa äventyret slut när Lorraine Warren och nunnan möts i en slutgiltig duell.

Vera Farmiga på premiären av The Conjuring 2
Vera Farmiga på premiären av The Conjuring 2
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget