Vad är en strejk?
Först och främst gäller det att ha koll på vad en strejk är. När de som arbetar och fackförbundet* är missnöjda med något som rör deras arbete kan de som sista utväg i en konflikt med cheferna inleda en strejk. I praktiken innebär det att de som jobbar helt enkelt slutar jobba som en protest mot arbetsgivarna, precis som SAS-piloterna gjort. Målet är att uppmärksamma problemen, och förhoppningsvis pressa cheferna till en lösning.
Jaha, men vad vill piloterna på SAS då?
Nu när vi vet vad en strejk är, kan vi börja kolla närmare på SAS-fallet. Det hela handlar om nya kollektivavtal* för piloterna. Piloterna på SAS menar att de har sämre löner än sina pilot-kollegor på andra bolag. De vill också att det ska vara lättare att veta när de ska arbeta och när de har tid för fritid.
Okej, men vad har hänt hittills?
Torsdagen den 25 april föreslog medlarna, som ska försöka komma fram till en lösning i konflikten, ett bud till piloterna och arbetsgivarna. Nu hoppades medlarna att det inte skulle behöva bli en strejk, och att det skulle lösa sig innan det. Medlarna föreslog en löneökning på 2,3% och att piloterna skulle ha lättare att påverka sitt schema.
Arbetsgivarna gick med på det, men piloterna tackade nej och därför påbörjades strejken på fredagen.
Strejken går alltså idag in på sin femte dag, och hittills är det oklart om det finns någon lösning. Det innebär att flera SAS-plan ställts in, och om man räknar med tisdagens avgångar är det hela 2800 inställda plan. Ganska många, med andra ord.
Jag har ju bokat en resa med SAS, vad händer om mitt plan är inställt?
Om du tänkt resa med SAS i dagarna är risken alltså stor att ditt plan är inställt, eller försenat. (Om du inte har tur och de hinner komma fram till en lösning.) I vanliga fall ska du som konsument få ersättning om ditt plan är inställt, men nu är det lite knepigt.
Det råder delade ord om huruvida de drabbade resenärerna kommer få pengarna tillbaka. Just nu finns det en EU-lag som säger att resenären har rätt till en ersättning på mellan 250 och 600 euro om förseningen eller inställda avgången beror på flygbolaget. I detta fall ska det alltså betyda att SAS ska bära skulden för strejken.
SAS informationschef Knut Morten Johansen säger däremot till flysmart24.no att strejken är utanför SAS kontroll, och därmed bär inte SAS skulden för problemen eftersom piloterna strejkar utan tillstånd. SAS blir därmed enligt dem själva inte ersättningsskyldiga.
Det finns däremot saker som talar emot detta. Nordnets sparekonom Frida Bratt säger till SvD näringsliv att det är fastslaget i EU-domstolen att en strejk inte räknas som en extraordinär omständighet. Detta innebär att SAS visst kan bli ersättningsskyldiga.
Om du tänkt ta planet och din resa är inställd får du helt enkelt anmäla din försening till SAS och hoppas på det bästa. Eller ta tåget.