Koll på Läget: Samtycke

Foto: Hasse Holmberg/TT

Regeringen föreslår att en samtyckeslag ska träda i kraft 1 juli 2018. Men vad innebär egentligen samtycke vid sex? Läget reder ut!

Vad är samtycke?

Ordet samtycke är en juridisk term som inte säger så mycket. Man kan ge sitt samtycke till massa saker, som att ett företag får spara ens personuppgifter. Men om man pratar om samtycke i relation till sex, som vi ska göra här, så handlar det om ömsesidighet!

För att något ska vara ömsesidigt ska alla de inblandande parterna vilja göra det som görs och visa det också. Man kan ha sex på olika sätt, men det viktigaste är att alltid se till att alla som är med både har sagt ja och visat att de vill, inte förrän då är det ömsesidigt och då blir det också samtycke.

Varför behövs samtycke?

Man får inte ha sex med någon som inte vill det. Det är heller inte okej att tjata eller försöka övertala någon till att ha sex. Att se till att det finns samtycke är därför ett sätt att inte utsätta någon för något den inte vill. Är man säker på att alla är med på det som ska ske så blir upplevelsen mycket bättre för alla!

Hur vet man om någon ger samtycke?

Det enklaste sättet är att fråga. Bra frågor är till exempel: ”Ska vi göra det här?”, ”Känns det bra?”. Att försöka tolka en persons kroppsspråk säger också mycket. Verkar personen besvärad eller stel? Stanna upp och prata med den.

Är ett nej alltid ett nej?

JA! Ett nej är alltid ett nej. Men ett ja är bara ett ja tills personen säger eller visar något annat. Man kan alltid ändra sig och då är det det som den personen säger då som gäller. Det är alltid okej att avbryta sexet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget