Koll på Läget: Pressfrihet

Den tredje maj firas den internationella dagen för pressfrihet. Hur är läget med pressfriheten i Sverige och runtom i världen? Vi tar en titt.

Här syns en karta som visar hur stark pressfriheten är i olika länder. Vitt betyder att läget är bra, gult är godtagbart och orange innebär noterbara problem. Rött betyder att situationen är svår och svart att den är väldigt allvarlig.
Här syns en karta som visar hur stark pressfriheten är i olika länder. Vitt betyder att läget är bra, gult är godtagbart och orange innebär noterbara problem. Rött betyder att situationen är svår och svart att den är väldigt allvarlig.

Vad är pressfrihet?

Pressfrihet är ofta en självklar del av en demokrati. Den innebär bland annat att massmedierna och deras journalister är fria att kritisera dem som styr landet. De ska kunna förmedla information utan att myndigheter bestämmer vad som får stå med och inte innan en publicering (så kallad förhandscensur).

Hur ser pressfriheten ut i världen?

Reportar utan gränser har i sin undersökning av länders pressfrihet rankat Sverige på plats 4. I andra delar av världen är läget helt annorlunda. Där tystas, censureras, fängslas och i värsta fall mördas journalister som förmedlar sådant som till exempel regeringar eller andra myndigheter inte gillar. Situationen är som värst i bland annat Kina, Turkmenistan, Kuba, Somalia och Sudan. Bäst på pressfrihet, enligt Reportrar utan gränser, är vårt grannland Norge.

Har pressfrihet alltid varit självklart i Sverige?

Nej! På 1600-talet fanns det många regler och lagar på vad man fick skriva om och inte i tidningarna, staten kollade allt som trycktes. Inte förrän 1776 avskaffades censuren och pressfriheten blev grundlagsskyddad. Det gillade däremot inte Karl XIV Johan (kung i Sverige 1818-1844). Han ordnade en indragningsmakt där han hade möjlighet att beslagta tidningar och andra skrifter som han ansåg kunde vara farliga för honom eller för Sverige. Indragningsmakten avskaffades 1845.

Varför uppmärksammas pressfrihetens dag?

Pressfrihetens dag infördes av FN den 3 maj 1993. Dagen finns till för att uppmärksamma och hedra de uppoffringar som gjorts för att stärka och sprida pressfriheten i världen. Dessutom ska den påminna regeringar om deras skyldighet att bevara yttrandefriheten, vilket är en av FN:s punkter på mänskliga rättigheter.

Ämnen i artikeln
Mer om: Koll på Läget
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget