Koll på läget: Kristi himmelsfärdsdag

I dag är det Kristi himmelsfärdsdag. Det betyder röd dag i almanackan. Men vad är det som firas egentligen? Läget har koll på läget.

Kristi himmelsfärd är en röd dag i Sverige.
Kristi himmelsfärd är en röd dag i Sverige.

Historia och andra namn

Enligt Apostlagärningarna i Nya testamentet återuppstod Jesus på påskdagen, efter att ha dött på långfredagen. Påsken följs sedan av 40 dagar då Jesus sägs ha visat sig på jorden för sina närmaste anhängare. På den fyrtionde dagen for han till himlen och därifrån kommer namnet Kristi himmelsfärd.

Kristi himmelsfärdsdag har firats i Sverige sedan mitten på 300-talet. Men dagen har förknippats med annat än Jesus. Förr sågs Kristi himmelsfärdsdag som den första sommardagen. Det kallades ibland för "barärmdagen", eftersom kvinnorna då började gå med bara armar. Andra ansåg att denna dag avgjorde hur fisket skulle bli under resten av året. Därför kallades dagen ibland också för "metardagen".

Firande i kyrkan

Inom kristendomen firas Kristi himmelsfärd till minne av Jesus uppståndelse. På påskdagen tänds ett stort ljus i kyrkan för att fira att Jesus återuppstått. Ljuset släcks på Kristi himmelsfärdsdag för att visa att Jesus lämnat jorden.

Olika datum varje år

Kristi himmelsfärdsdag har inget fast datum och kan variera. Däremot sker Kristi himmelsfärd alltid på en torsdag. Detta innebär att många är lediga dagen efter, eftersom det blir en så kallad "klämdag".

I Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni. Det betyder att det kan krocka med Valborgsmässoafton eller första maj.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget