Koll på Läget: Deklaration

Andra maj är sista dagen att lämna in sin deklaration. Men vad är en deklaration? Och vilka är det som måste deklarera? Läget reder ut alla frågetecken.

Inte deklarerat? Då är det dags! Du kan deklarera digitalt via Skatteverkets app eller hemsida.
Inte deklarerat? Då är det dags! Du kan deklarera digitalt via Skatteverkets app eller hemsida.

Varför deklarerar man?

Att deklarera innebär att man som skattebetalare fyller i och lämnar in en blankett till skattemyndigheten (Skatteverket) en gång om året. Detta är för att Skatteverket ska kunna avgöra hur mycket skatt man ska betala och om man har betalat för mycket eller för lite skatt under det gångna året. I Sverige brukar man kalla den här sortens deklaration för inkomstdeklaration eller självdeklaration.

Vem ska deklarera?

Att deklarera kanske låter som något man bara gör om man är vuxen, men faktum är att även unga under 18 kan behöva deklarera. Det kan till exempel gälla sådana som jobbar extra efter skolan. Har du tjänat över 18 950 kronor under det gångna året, vilket i genomsnitt är ungefär 1580 kronor i månaden, är du skyldig att betala skatt och måste därför även deklarera, annars inte.

Hur deklarerar man?

Idag finns det flera sätt att deklarera på. Du kan antingen deklarera via den pappersblankett som Skatteverket skickar hem till dig med posten, via sms och telefonsamtal eller via Skatteverkets hemsida eller app (då krävs ett Mobilt BankID). Om man tycker det är svårt att förstå vad alla siffror betyder kan det vara bra att ta hjälp av en förälder, eller någon annan vuxen, som deklarerat förut.

Andra maj är sista dagen att deklarera digitalt, deklarerar du via papper är tredje maj sista inlämningsdag.

Vad händer efter deklarationen?

Som tidigare nämnt deklarerar man för att se till att man har betalat rätt andel skatt av de pengar man tjänat. Har man betalat för lite i skatt under året får man något som kallas kvarskatt. Då räknar Skatteverket ut hur mycket mer skatt du är skyldig att betala in. Är kvarskatten lägre än 100 kronor kan man få vänta med att betala in det tills det att den nått 100 kronor.

Om du däremot betalat för mycket i skatt under året får du något som kallas för skatteåterbäring. Det innebär att du får tillbaka pengar på ditt konto. De som deklarerar digitalt får sin skatteåterbäring tidigare än de som deklarerar via papper.

Mer om: Koll på Läget
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget