Kirrat CV men problem med ditt personliga brev? Läget tipsar!

Foto: TT

Det finns många mallar tillgängliga online när det gäller att skriva ihop ett CV. Men vad är ett personligt brev? Och hur skriver man ett?

Ditt personliga brev ska avspegla ditt CV och din personlighet. I detta brev ska dina starka sidor framhävas och där kan man gå lite mer in på detalj om sina arbetserfarenheter, språkkunskaper och fritidsaktiviteter.

1. Introducera och förklara!

Börja med att introducera dig själv. Vem är du? Och varför söker du till detta jobb?

En oskriven regel är att ditt personliga brev aldrig ska överskrida en sida. Försök hålla dig kort och koncis.

2. Berätta om dina erfarenheter

Här är det viktigt att man anpassar sina erfarenheter till jobbet man söker. Det är inte relevant att du varit aktiv i skolans elevråd om du söker ett butiksjobb exempelvis. Fokusera på att framhäva dina egenskaper och erfarenheter på ett sätt som kan vara användbart till jobbet du söker. Om du söker ett jobb där engelska kan vara av nytta, framhäv dina språkkunskaper! Det är viktigt att du förklarar dina arbetsuppgifter från tidigare jobb eller fritidsaktiviteter så att arbetsgivaren enkelt kan förstå var du är bra på eller har erfarenhet av.

3. Varför just du?

Nu är det viktigt att du förklarar varför just du är den perfekta kandidaten till jobbet. Det måste inte nödvändigtvis vara för att du har erfarenhet inom samma bransch eller område, utan din personlighet kan väga tungt i denna del. Vad kan du bidra med till arbetsplatsen? Är du driven? En glad och positiv människa? Arbetsvillig? Punktlig? Egenskaper som dessa är musik för arbetsgivare!

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget