Kärleksdag för lakritsälskarna

Ananas på pizza, banan i tacos och pannkakor med ketchup – dessa är avgörande åsikter i matens värld. Men 12 april är den stora vattendelaren lakrits i fokus, för det är internationella lakritsdagen.

Internationella lakritsdagen firas den 12 april varje år.
Internationella lakritsdagen firas den 12 april varje år.

Med sina starka och olikartade smaker har lakrits delat upp den svenska befolkningen: de som älskar smaken och de som hatar den.

Gabriela Ebeling, Emil Gabriel och Sandra Thelander är tre vänner som älskar godiset.

Gabriela Ebeling och Sandra Thelander har tyckt om godiset så länge de kan minnas, men för Emil Gabriel tog det lite längre tid.

– Jag började gilla det när jag blev äldre, säger han.

Trots att vännerna är eniga om sin kärlek för lakrits, är deras godisvanor inte lika. Gabriela Ebeling äter inte godis, men äter gärna lakrits. Sandra Thelander gillar att blanda godiset med andra smaker för att skapa en balans och Emil Gabriel köper godiset för sig.

– När jag är sugen på lakrits så vill jag bara ha lakrits, säger han.

Från vänster: Gabriela Ebeling 19 år, Emil Gabriel 22 år och Sandra Thelander 22 år.
Från vänster: Gabriela Ebeling 19 år, Emil Gabriel 22 år och Sandra Thelander 22 år.

I lakritsbutiken i Gamla stan jobbar 22-årige Linus Carlstedt, som också tycker om godiset. Han menar att det inte bara är äldre människor som tycker om det, utan att det är en blandad grupp. Däremot vet äldre vad de gillar, medan de yngre kunderna gärna testar nya smaker.

Linus Carlstedt, 22 år, jobbar på en lakritsbutik och älskar godiset!
Linus Carlstedt, 22 år, jobbar på en lakritsbutik och älskar godiset!

När det gäller de delade åsikterna om godiset, tror Linus Carlstedt att det främst beror på den starka smaken.

– Det är en distinkt smak som man verkligen älskar eller hatar. Några börjar kanske med de svåra smakerna och tycker att det blir för mycket, säger han.

Linus Carlstedt menar också att vissa tycker att det smakar som hostmedicin och att det också är en faktor till varför vissa inte gillar godiset.

Själv gillar han det och berättar att hans kärlek för godiset undermedvetet var anledningen till varför han sökte jobbet på just den butiken.

– Det var inte att jag började jobba här för att lakrits är mitt favoritgodis, utan jag tyckte det var kul att jobba i en specialbutik. Sen när jag började så insåg jag hur mycket jag tycker om lakrits, säger han.

När det gäller favoriter berättar han att lakrits med violsmak är populärt just nu, men att hans favoriter är citronlakrits och lakrits med karamellsmak.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget