Juniorgruppen delar ut pris på Stockholms filmfestival för unga

Igår startade Stockholms filmfestival Junior, som Läget rapporterat om. Några som redan sett filmerna är Juniorgruppen, filmfestivalens egen jury, som under de gångna veckorna haft många och långa diskussioner om bidragen som stått nominerade till den anrika Bronshästen.

Josef Abu Eid Tjulin är del av årets Stockholm Filmfestival Junior.
Josef Abu Eid Tjulin är del av årets Stockholm Filmfestival Junior.

En av medlemmarna i juryn är Josef Abu Eid Tjulin, 17, som ärvt sitt filmintresse av föräldrarna. Han spenderar gärna sin lediga tid på att titta på film och läsa om regissörer, och har alltid varit en showman, som spelar teater och älskar rampljuset.

Men att han skulle knipa en plats i årets jury inte solklart. Juniorgruppen slog rekord i ansökningar och över 250 unga anmälde sitt intresse för att få en plats. Bara nio valdes ut.

Josef och de övriga i Juniorgruppen har nu jobbat på i flera veckor, och haft långa diskussioner för att komma fram till de rättmätiga vinnarna. Ett arbete som enligt Josef känts väldigt betydelsefullt. Men att få dela med sig är ändå det som ska bli roligast.

— Jag har alltid tyckt att prisutdelningar inom film varit viktiga, och det första jag kollar upp om jag ska se en film är om den vunnit några priser. Att jag nu får vara med i en process och utse en vinnare till ett pris känns otroligt coolt.

Han jämför med sitt eget filmtittande.

— Man tänker ju ibland när man kollar på film själv att skulle jag ha ett eget pris, som hette Josef-priset, så skulle jag ge det till den eller den. Men att jag nu får chansen att utmärka någon, att ge den personen en utmärkelse får det den har gjort, det känns helt otroligt, säger Josef.

Under morgonen annonserades att nederländska Jackie and Oopjen vann Bästa film 6-10 år. I kategorin Bästa film 11-19 år vann en italiensk regissör med filmen Fortuna - the Girl and the Giants.

Filmerna finns att se på Stockholm Filmfestivals hemsida.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget