JK går till försvar för SVT

Efter en kontroversiell dom väljer JK att överklaga en kvinnas rätt till skadestånd och journalister hyllar beslutet.

Justitiekanslern Mari Heidenborg
Justitiekanslern Mari Heidenborg

JK, Justitiekanslern, väljer att överklaga domen som gav en kvinna rätt till skadestånd efter att hon var med i SVT:s dokumentär Vaccinkrigarna. Kvinnan ansåg att publiceringen bröt mot Europakonventionen och Stockholms tingsrätt höll med henne. Ett överklagande innebär att Justitiekanslern säger att tingsrätten gjorde fel, och målet tas upp i en högre domstol.

Tingsrätten säger att systemet brister

Det var den 15 mars som Stockholms tingsrätt bestämde domen i ett mål om SVT dokumentären Vaccinväktarna. Journalisterna som gjorde dokumentären använde sig av falska identiteter och dolda inspelningar när de pratade med kvinnan. Tingsrätten skriver att det inte går att väga kvinnans rätt till privatliv mot journalisternas yttrandefrihet, för båda är rättigheter. Därför är det brister både i rättssystemet och i journalisternas rutiner. På grund av dessa brister vinner kvinnan målet och får rätt till skadestånd.

SVT-Dokumentären handlade om anti-vaxx rörelsen
SVT-Dokumentären handlade om anti-vaxx rörelsen

JK hyllas

Någon som välkomnar JK:s överklagan är Utgivarna, en organisation som många stora svenska medier är medlem i. Robert Olsson är VD och berättar att tingsrättens dom går emot Sveriges medieetiska principer. Han menar att man inte kan döma både hur en journalist arbetar och vad de publicerar, eftersom publiceringen är självreglerande.

–Tingsrätten har gjort en sammankoppling mellan metoden och publiceringen, vilket är oroväckande. Därför är det bra att JK klargör otydligheter och att jurister får titta noggrannare på fallet, säger Robert Olsson.

Han berättar också att skäl till överklagandet inte släpps förrän i maj, så just nu vet man inte exakt vad JK tyckte var fel med domen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget