“Jag vill jobba tills mina händer skakar”

Harun Görgülü var tio år när han började öva för att bli barberare hemma i Turkiet. Nästan sjutton år senare är han nu en av fyra som driver Fellows Barbershop i Stockholm.

Harun Görgülü.
Harun Görgülü.

Regnet slår mot fönstret på Folkungagatan. En man tittar nyfiket in då han passerar. På andra sidan glaset står Harun Görgülü i en övergiven hotellbar, den vanligtvis välbesökta baren har för stunden omvandlats till en frisersalong, då den riktiga salongen renoveras. Framför en spegel monterad på ett staffli står Harun lutad över en av sina kunder. Harun Görgülü är barberare på Fellows Barbershop, en salong som precis som många andra har drabbats av det nya coronaviruset, men Harun är inte orolig.

– Det har under en period varit lite mindre att göra, men det positiva med att jobba som barberare är att hår alltid växer, säger Harun.

Harun flyttade från Turkiet till Sverige för fyra år sedan med sina svenska fru. Han har jobbat som barberare under större delen av sitt liv. Vid 10 års ålder började han öva och pratade tidigt med sina föräldrar om att jobba på en salong. Efter fem år som lärling blev han äntligen professionell barberare och har nu jobbat i branschen i nästan elva år.

– Jag tycker fortfarande om det lika mycket idag som jag gjorde första dagen. Det är svårt att förklara exakt varför det gör mig så glad, men det är en speciell känsla. Bara när jag ser håret falla ner mot golvet blir jag glad.

För Harun är jobbet som barberare mycket mer än bara ett arbete, det är ett hantverk. Den delen är något som han värdesätter väldigt högt. Han plockar upp rakapparaten och förklarar.

– Det bästa är att få arbeta med kniven och saxen, då är det mitt hantverk som styr. När jag använder rakapparaten är det inte riktigt jag som klipper, säger Harun och rycker på axlarna.

Coronakrisen

Men det är en tuff bransch att jobba inom, inte minst i nuläget. Harun förklarar att de har ändrat lite på rutinerna i salongen, med anledningen av det nya coronaviruset. Om barberarna blir smittade riskerar de att sprida viruset vidare. De är noga med att rengöra utrustningen och använder handsprit. Men en av viktigaste förändringarna har varit att hålla en öppen dialog med alla kunder.

– Vi ser till att fråga alla hur de mår innan vi börjar klippa, om det är någon som inte mår bra kan vi inte riskera något. Det har fungerat väldigt bra då de flesta som kommer hit är stamkunder, vilket gör det lättare att se och prata om hur de mår.

Harun menar att det är viktigt att tänka på att alla har en familj som de bryr oss om. Själv har han en pappa jobbar som doktor i Turkiet. De pratar med varandra nästan varje dag. Harun är lite orolig för honom, men förklarar att det ändå är någon som måste göra det jobbet.

– Jag kan inte klaga, livet vi lever här i Sverige kan många bara drömma om i andra länder.

Hotellbaren som nu ör omvandlad till en frisersalong.
Hotellbaren som nu ör omvandlad till en frisersalong.

Ett socialt arbete

– Det bästa med att jobba som barberare är när klippningen är klar och jag kan känna att jag är nöjd med det jag har åstadkommit. Men den sociala biten är också väldigt viktig, som barberare måste man kunna göra mer än att bara klippa hår. Det handlar även om att skapa en relation till kunderna och se till att de mår bra.

Harun vänder sig om och plockar upp en liten ask. Han ler. Asken var en present från en kund som gärna ville att Harun skulle få smaka tysk choklad. Harun lägger ner asken försiktigt och berättar hur häftigt det är att kunna skapa den typen av relationer till sina kunder.

– Folk kommer hit och berättar sina historier och problem, ibland sånt som de inte kan prata om med någon annan. Därför är det viktigt att skapa en avslappnad miljö som kunden kan känna sig lugn och bekväm i. Det blir en sorts terapi för många att gå och klippa sig.

“Vi lever bara en gång”

En av anledningarna till att Harun bestämde sig för att jobba som barberare var rådet han fick av en vän i Turkiet. Vännen var i trettioårsåldern och utbildad till lärare, men fick inga jobb. Han bestämde sig istället för att öppna en foodtruck utanför skolan och sålde istället mat till eleverna. Rådet han gav Harun var att det är bäst att jobba med någonting som alltid kommer att behövas, mat eller hårklippning.

– Det är inte många som vill bli barberare, men under de senaste sju åren har det blivit lite populärare. Mitt råd till de yngre är att jobba med det man tycker om. Även om branschen är tuff så tycker jag om mitt jobb, för att jag brinner för det. Vi lever bara en gång, säger Harun.

Harun har inte riktigt något långsiktigt mål. Men han vill jobba så länge det går, precis som sin lärare i Turkiet. Han är en av Haruns största inspirationer.

– Jag vill jobba tills mina händer skakar, tills jag är över 80 år och tills jag inte kan klippa frisyrer av samma kvalité.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget