"Jag vill inte vara stark, jag vill vara frisk"

Lovisa Ström var 21 år gammal när hon fick cancer.

Varje år drabbas cirka 700 kvinnor av äggstockscancer. Lovisa Ström var bara 21 år gammal, hade precis köpt sin första lägenhet och skulle snart ta examen när hon blev en av dem.

Håkan Hellström sjunger "Det kommer aldrig vara över för mig" och scener från ett liv spelas upp. Roséfärgade solnedgångar, utekvällar, nattbad, semestrar, skratt, öl i flaska, minnen. Så kommer ett plötsligt avbrott. Lovisa pratar i telefon med sin vän och gråter.

–  Jag har panik.

Två år på folkhögskolan led mot sitt slut. Lovisa Ström hade åkt på en reportageresa till Barcelona med klassen och trivdes väldigt bra på sin utbildning i TV-journalistik. Innan examen väntade en fyra månader lång praktik på Aller media. Nu börjar det, tänker hon. Men två veckor in på sin praktik, den tjugonde februari, får Lovisa reda på att hon har cancer. På Youtube startar hon en kanal och publicerar vloggar där man får följa med på hennes resa. I det här klippet när hon gråter i telefon har hon just fått reda på att cancern är elakartad och aggressiv.

När Lovisa får sitt besked tänker hon på det långa, blonda håret som skulle falla av och kroppen som skulle förändras. Inte döden.

– Många säger, gud det är bara hår, var tacksam över att du får leva och absolut är jag det. Men det är lätt att säga för dem som inte går igenom den förändringen. Där och då var för stort för mig att ta in att jag har cancer. Så det kroppsliga och utseendet var något konkret, något jag kunde greppa. Därför tog det så hårt.

Hemskickad från akuten

Allt börjar sommaren 2019 när Lovisa går ner mycket i vikt. Hon tänker att det kanske är kroppens reaktion på att hon kickstartat träningen. Men så följer månader med kraftiga smärtor i magen. I januari åker hon akut in till sjukhus men blir snabbt hemskickad. Det var en cysta på livmodern, precis som hon och vännerna hade misstänkt. Ofarligt. Så går ytterligare tre veckor men smärtan håller i sig. Hon åker in igen och den här gången får hon stanna. Läkaren konstaterar äggstockscancer.

Under sin tid på sjukhuset samlar Lovisa på anteckningar. Ord till mig själv under cancern, kallar hon det. Hon känner sig många gånger väldigt ensam. I början fick både familj och vänner vara med under hennes behandlingar, men utbrottet av covid-19 har tvingat henne till isolering.

– Jag kunde bli så jävla arg och frustrerad. Jag förstår välmeningen i när folk säger att “du är så stark, du klarar det här” men nej, tiden går så långsamt. Jag vill inte vara stark. Jag vill vara frisk.

Bakom kulisserna

Lovisa berättar att hon har mått så dåligt rent fysiskt att det psykiska inte fått utrymme. Den tjugonde april genomgick hon sin sista behandling. Kroppen har tagit stryk och kämpar med sin återhämtning. Men nu finns också tid att tänka och känna efter, då känner hon stor sorg. Men trots det, säger hon, kommer hon att blicka tillbaka på den här perioden och se mer kärlek än sorg. Stunderna som varit sorgliga har blivit fina för att familj och vänner varit där.

– Det låter så klyschigt men nu ser jag så tydligt allt man tagit för givet. En dag grät jag när min pojkvän tog på sig regnjackan, för jag ville också gå ut i naturen. Eller när min pappa hällde upp kaffe för jag så gärna också ville ha en kopp men inte fick.

Lovisas familj har gått igenom det här förut, hennes pappa har också haft cancer. Hon beskriver att de intog en väldigt praktisk och lösningsorienterad roll. Vännerna har likaså stått stadigt vid hennes sida. När det var dags att raka av håret samlades alla och skålade med bubbel. När en peruk skulle köpas anordnade de en hårhippa. Men bakom kulisserna fanns mycket oro.

– De trodde att jag skulle dö. Det har tydligen varit väldigt dramatiskt, men alla har hållit sig positiva och lugna inför mig.

Maja Frendin arbetar som kommunikatör på Ung Cancer. Hon förklarar att hur närstående reagerar såklart varierar beroende på person, men att det är ett relativt vanligt fenomen att sätta den drabbades behov, känslor och mående i främsta rummet och åsidosätta sig själv.

– Det kan handla om att man inte är redo att ta itu med sina känslor själv eller att man känner ett ansvar för sin närstående att visa sig stark när den andre är sjuk. Livet sätts på paus för både den drabbade och dess närstående, och blir en helt ny verklighet att hantera.

"Jag har skrivit en bucket-list"

Nu återstår en tid av väntan. Lovisa befinner sig inte i någon riskgrupp för covid-19 på grund av sin sjukdom, men hennes immunförsvar är sämre. Trots att hon är försiktig så försöker hon att leva som alla andra. Hon njuter av att inte vara lika isolerad som under hennes sista behandlingar. På måndagen den artonde maj är det tänkt att hon ska återuppta praktiken på Aller media. Sen är hon färdig journalist.

– Jag har varit så bitter och arg. Jag har trott att det aldrig någonsin kommer bli bra. Jag har varit så svag och ynklig. Men det finns ett liv efter det här. Jag har skrivit en bucket-list över allt jag vill uppleva.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...