“Jag ser ingen fördel med schemalagd bekräftelse och passion”

Hanna Edenvik, 21, med pojkvännen Liam i famnen. I dagsläget bor de i Stockholm, men snart måste Liam tillbaka till Australien. Det är tveksamt när Hanna kommer att kunna flytta med honom, på grund av rådande situation med covid-19 och landets stängda gränser.
Hanna Edenvik, 21, med pojkvännen Liam i famnen. I dagsläget bor de i Stockholm, men snart måste Liam tillbaka till Australien. Det är tveksamt när Hanna kommer att kunna flytta med honom, på grund av rådande situation med covid-19 och landets stängda gränser.

Fjärilar i magen ser inga avstånd, men kan färdas flera tusen kilometer. Att bli kär i en person från ett annat land är vanligt, men inte helt lätt. Läget har pratat med Hanna, 21, och Sigrid, 21, – två Stockholmsbor med erfarenhet av distansförhållanden. Sigrid tycker inte att man ska låta sig avskräckas av distans – Hanna ser inga fördelar med att ha det.

Det är onsdagen den 29 april 2020. Rummet som Hanna Edenvik befinner sig i går nätt och jämt att urskilja genom videosamtalets snäva vy, men ljudet är desto tydligare.

– I’m having an interview, Liam!

Hanna har vänt sig mot någon i periferin. Frasen avslöjar en svag accent – en följd av förhållandet med den australiensiske pojkvännen Liam. Paret träffas under en skidsäsong i den kanadensiska skidorten Whistler år 2017. Under tiden de dejtar pratar de om allt – förutom vart deras påbörjade relation är på väg. När Hanna drar av korsbandet och abrupt tvingas åka tillbaka till Sverige blir ämnet däremot svårt att undvika.

– Vi bestämde att Liam skulle hälsa på mig i Sverige under sommaren. Vi försökte hålla en rätt nonchalant ton för att inte göra en stor grej av det, men det är ju inte särskilt casual att åka över halva jordklotet bara för att hänga, säger Hanna.

Sommaren 2018 är varm, solig och full av kärlekshormoner. Efter dopp från bryggan på Hannas landställe, utekvällar med hennes vänner och en stor dos svensk sommaridyll står det klart: Hanna och Liam blir officiellt ett par. Sedan dess har de som längst varit ifrån varandra i två månader, och är beslutsamma om att de inte vill ha distans.

– Jag vill inte vara tillsammans med en person som jag träffar lite då och då. Jag ser ingen fördel med schemalagd bekräftelse och passion. Det låter drastiskt – men vi gör hellre slut än har distans, säger Hanna.

Hon fortsätter:

– Jämfört med våra vänner pratar jag och Liam väldigt lite om framtiden, trots att det kanske borde vara tvärtom. Det vi diskuterar kontinuerligt är boende. Någon av oss kommer till slut behöva flytta mer permanent, säger Hanna.

År 2018 tillför värme och kärlek även för Stockholmsbon Sigrid, som under 2018 är på sabbatsår på Island. Det leder till att hon träffar Niklas – utbytesstudenten från Österrike som senare blir hennes pojkvän.

– Vi började umgås väldigt intensivt och var med varandra nästan konstant. Det kändes bra väldigt snabbt. Men vi tog dagarna som de kom, det hade blivit för överväldigande annars, säger Sigrid.

Sigrid och Niklas separeras för första gången efter två månader. Då är de ännu inte officiellt tillsammans, men de har beslutat att hälsa på varandra så snart de får möjlighet. Fram tills nästa träff pratar de på FaceTime och andra medier i upp till flera timmar om dagen – och någonstans på vägen blir de ett par. Det fysiska avståndet mellan dem är däremot svårt att åtgärda.

– Vi har fortfarande distans. Jag har fyra år kvar på min utbildning i Sverige, och han är i sluttampen på sin master i Österrike. Vi vill såklart bo med varandra, och vi är medvetna om att det kommer att kräva en mer permanent flytt någon gång i framtiden. Men än så länge är distans det alternativ vi har, säger Sigrid.

För många par med olika nationalitet krävs ett aktivt planerande för att kärleken ska gå ihop. Avståndet mellan Sverige och Australien är enligt Google nästan 14 000 kilometer – fågelvägen. Hanna och Liams motvillighet till distans medför därav en hel del organisation; flygbiljetter, visum och kontakt med myndigheter blir en del av vardagen. Numera bor Liam med Hanna i Stockholm, tack vare ett tillfälligt tillstånd att bo i Sverige. Snart stängs dock den dörren – och paret är inte helt på det klara med hur de ska lösa nästa flytt. Liam måste tillbaka till Australien, som stängt sina gränser för icke-medborgare i och med spridningen av covid-19.

Sigrid står inför en liknande situation. Hon behöver kunna ta sig in i Österrike för att hälsa på sin pojkvän. För att undkomma att behandlas som en vanlig turist har hon angett Niklas adress i Österrike som sin egen, något Skatteverket kallar för dubbel bosättning. Detta möjliggör tillträde in i landet trots att UD i dagsläget avråder från “icke-nödvändiga resor”. Det är en lösning hon och Niklas kommit fram till i samråd med både svenska och österrikiska myndigheter.

– I början var det svinjobbigt med situationen kring det nya coronaviruset. Vi visste inte hur eller när vi skulle kunna träffa varandra – men vi tvivlade aldrig på att vårt förhållande skulle klara det, även om framtiden ibland är oförutsägbar, säger Sigrid.

Enligt Sigrid är det viktigt att fokusera på att det är fullt möjligt med ett fungerande distansförhållande, och att det är värt de sporadiska svårigheterna. Som konkret tips på hur ett distansförhållande kan överleva är hon snabb med att säga:

– Ha kontinuerlig kontakt! Återge mycket detaljer från din vardag. Jag tycker inte man ska vara rädd för att ha distans – avvisa det inte från första början för att det är en allmän uppfattning att det inte fungerar, avslutar Sigrid.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget