"Jag har ju blivit en självutnämnd expert på kvinnor och deras behov"

"Heja Livet! föddes ur nyfikenheten att se vad som händer när vi samlar kvinnor i ett gemensamt rum", säger Emely Crona Stenberg.
"Heja Livet! föddes ur nyfikenheten att se vad som händer när vi samlar kvinnor i ett gemensamt rum", säger Emely Crona Stenberg.

Emely Crona Stenberg är grundaren av Heja livet. En grupp på Facebook som växte till något annat, något större, något som tar avstamp i systerskap och förändring.
– Åldersdiskriminering är en av de saker jag avskyr med samhället idag.

Digitalisering diskuteras ofta i negativa sammanhang och innebär stora utmaningar för både samhälle och individ. Vissa har valt att omvandla utmaning till möjlighet och Emely Crona Stenberg, 34, är en av dem. Hösten 2014 startade hon en grupp på Facebook. Den döptes till Heja Livet! och idag inkluderar gruppen nästan 120 000 medlemmar från hela landet, plattformen är oberoende av geografiska avstånd.

Emely förklarar att gruppen föddes ur en nyfikenhet av att se vad som skulle hända om man samlade kvinnor i ett gemensamt rumt. Hon beskriver det som ett digitalt community som ger stora avtryck i den fysiska verkligheten, ett supportforum som aktivt lyfter kvinnor i olika skeden i livet, bryter tabun och värnar om ett sunt klimat kvinnor emellan.
– Det som skapades blev något större, något som kom att förändra människors liv. Med värderingar som bottnar i systerskap, trygghet och öppenhet skapar Heja Livet ett sammanhang för kvinnor.

Har ni någon specifik målgrupp?
– Vår största målgrupp är mellan 25-45 i ålder men på senare tid har vi fått en stark ström av äldre kvinnor vilket är roligt. Vi är otroligt emot diskriminering och åldersdiskriminering är en av de saker jag avskyr med vårt samhället idag. Så med det sagt, alla är välkomna till Heja Livet! så länge du identifierar dig som kvinna.

Med undantag för då Emely njuter av livet med vänner och familj, äter gott, dansar och dricker cava så jobbar hon med gruppen hela tiden varje dag. Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Vi modererar alla inlägg, producerar content och skapar egendesignade produktioner med varumärken. Men stora delar av mina arbetsdagar spenderar jag tillsammans med våra medlemmar. Det är tufft men sanslöst roligt, jag har ju blivit något utav en självutnämnd expert på kvinnor och deras behov!

"Befinner man sig på internet ska man absolut ha med i beredskapen att saker och ting kan läcka även i stängda forum", säger Emely Crona Stenberg.
"Befinner man sig på internet ska man absolut ha med i beredskapen att saker och ting kan läcka även i stängda forum", säger Emely Crona Stenberg.

Många känner sig trygga bakom en skärm, men anonymitet på nätet kan ibland spela oss ett spratt. I kölvattnet av #MeToo uppdagades flera fall där enskilda vittnesmål spridits utanför stängda grupper på Facebook. Emely Crona Stenberg berättar att läckt information av olika slag även har drabbat Heja Livet! tre gånger under sex år.

Hur gör ni för att informera medlemmar om den risken i så fall?
– Det har hänt tre gånger under de här sex åren. Det vi gör är att fråga våra medlemmar innan om de vill publicera inlägget trots att det finns en möjlighet att saker och ting kan läcka. Befinner man sig på internet så ska man absolut ha med i beredskapen att saker och ting kan läcka även i stängda forum. Du gör ett digitalt avtryck som tyvärr är väldigt svårt att sudda ut, detta är någonting alla borde bli bättre på att informera om samt diskutera i olika typer av forum och övriga digitala rum.

Hur stort ansvar tar du som administratör på dig gällande vad som skrivs i gruppen?
– Jag tror vi ser oss själva som chefredaktörer på en större tidning med många läsare. Vi är absolut ansvariga för det som står i gruppen med tanke på att vi har möjlighet att moderera både kommentarer och inlägg. Dock är vi inte mer än människor och den mänskliga faktorn har ibland gjort att vissa saker och ting inte har gått som vi velat, men under dessa år som vi har haft nätverket har vi varit otroligt förskonade från näthat.

Emely Crona Stenberg med medgrundaren Carro Levy.
Emely Crona Stenberg med medgrundaren Carro Levy.

Flera grupper på Facebook har tagit krafttag mot osanningar och falska rykten i samband med covid-19, vilket bland andra Aftonbladet rapporterat om. Heja Livet! var en grupp som valde att stänga ner diskussionstrådar som handlar om viruset.

Ni har gjort gruppen ”coronafri” – varför då?
– I dessa tider har man ingen möjlighet att kontrollera var informationen kommer ifrån då det dundrar in så otroligt många inlägg som rör covid-19. Vi arbetar hårt för att hålla Heja Livet! fritt från fake news och kände denna gång att det var för övermäktigt att moderera en så pass stor samhällsfråga som corona faktiskt är.

Känner du själv ekonomisk oro för gruppen nu i samband med covid-19?
– Otroligt stor oro, precis som många andra här i världen så är vårt arbete utsatt. Självklart kommer gruppen alltid kunna leva vidare, men inte i samma utsträckning som nu när vi jobbar heltid med den, om vi inte har möjlighet att göra våra samarbeten med företag som har bra värderingar och vill göra grymma saker.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget