Investera som en politiker

Börsmarknaden är en snårig värld men den starka uppgången under 2021 har lockat flera riksdagsledamöter att investera i aktier. Även om mindre innehav under 48 300 kr inte behöver registreras enligt riksdagen så kan vi se att 67 av riksdagsledamöterna har rapporterat innehav över det. Här är deras favoritaktier.

Bild på riksdagen
Bild på riksdagen

Investor AB

Den absolut trendigaste aktien bland politikerna är Investor AB med 19 av de 67 registrerade aktieägarna som ägare. Investor AB skapades av familjen Wallenberg 1916 och är ett svenskt investeringsbolag. De äger flertal aktier i flera stora svenska företag som AstraZeneca, Saab och SEB.

Även om aktien har peakat och dalat det senaste året med ett lägsta värde på 173,70 kr kan vi se att aktien har ökat med 19,32 % senaste året och 117,58% de senaste fem.

Volvo AB

Utav alla bilföretag så var det Volvo som stod högst upp på listan bland riksdagsledamöterna. Volvo har sett en kraftig nedgång i värde under året på hela 57%. Men de rapporterade i deras årsrapport för 2021 en aktieutdelning på totalt 49,8 miljarder kronor för sina aktieägare.

H&M

Det var få riksdagsledamöter som valt att investera i klädföretag men undantaget är det svenska företaget H&M. De som investerade i 2021 har dessvärre sett en nedgång i värde med 34,39%. Att sälja i nedgång är inte en bra idé och enligt H&Ms delårsrapport för första kvartalet så har deras nettoinkomst ökat med 18%. Om detta avspeglar sig på aktievärdet vet vi inte ännu.

Swedish Match

Trenden att investera i svenska företag fortsätter med det svenska tobaks- och niktoinföretag Swedish Match. De säljer snus, nikotinpåsar, tuggtobak och cigarrer. Företaget har sett en uppgång under året på 7,22%.

Jimmie Åkesson ensam bland partiledarna

Utav samtliga partiledare så är det endast Jimmie Åkesson som har registrerat sig som aktieägare. Han har valt att investera i Cloetta och H&M och följer därav traditionen att investera i Svenska företag.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget