Internetanvändning kan förhindra demens

Wisconsin Social Media. Foto: AP Photo

Det kan vara värt att lära dina mor- och farföräldrar hur TikTok och Insta funkar. Ny forskning visar att två timmar, eller mindre, internetanvändning om dagen kan kopplas till en minskad risk för demens bland äldre, skriver CNN.

Enligt ny forskning från USA:s internationella institut för åldrande och administration för social säkerhet kan internetanvändning minska risken för demens.

Studien har omfattat omkring 18 000 människor i åldrarna 50-65 år. Dessa fick svara på frågor kring hur mycket de använde internet. De som uppgav att de inte använde internet alls visade sig ha högre risk för demens än de som använde internet dagligen.

Två timmar om dagen – eller mindre

De som använde internet dagligen visade sig ha ungefär 50 procent lägre risk för demens än de som inte använde internet alls. Allra bäst resultat fick de testpersoner som använde internet två timmar om dagen eller mindre.

De som använde internet mellan sex till åtta timmar om dagen hade enligt studien en liten förhöjd risk för demens, men sambandet var svagt och den höjda risken kan inte starkt kopplas till internetanvändning.

Kognitivt stimulerande

Forskare vet fortfarande inte varför man får demens, så anledningen till varför sambandet mellan internetanvändning och lägre risk för demens är inte helt klarlagt. En teori är att det stimulerar hjärnans kognitiva förmåga, alltså tänkande och behandling av kunskap och information.

– Att surfa på internet kan bidra till utveckling och bibehållning av den kognitiva förmågan, vilket i sin tur kan kompensera för att hjärnan fungerar sämre när den åldras. Detta skulle kunna minska risken för demens, säger Virginia Chang som forskar om folkhälsa i New York till CNN.

Sociala medier kan hjälpa

De flesta äldre människor använder internet för att göra enklare uppgifter som svara på mejl, se på nyheter eller besöka Internetbanker, men ett växande antal äldre människor vänder sig nu även till sociala medieplattformar, och att lära sig nya saker har visat sig vara ett bra sätt att motverka demens.

Ensamhet är också en stor riskfaktor när det kommer till demens. Människor som uppger sig vara ensamma har tre gånger större risk för demens än människor som lever i gemenskap. På det sättet kan sociala medier bidra till att färre äldre upplever ensamhet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget