Ingen plan för vaccinering av de under 18: ”Jag vill leva ett normalt liv”

Det finns inga planer för att personer under 18 ska få vaccin mot corona, något Stockholms ungdomar är skeptiska till.

– Om alla andra behöver vaccinera sig, varför inte jag?, undrar Nadja Berg.

Pamela och Emelie är trötta på att plugga under en pandemi. "Jag vill leva ett normalt liv", säger Emelie Janus.
Pamela och Emelie är trötta på att plugga under en pandemi. "Jag vill leva ett normalt liv", säger Emelie Janus.

Nu har Stockholm börjat vaccineringsfas 2. Det betyder att de som är 70 eller äldre får sprutan och de över 18 planeras vaccineras i början av maj, enligt Expressen. Vaccineringen går framåt i Sverige, men det saknas plan för att vaccinera de under 18.

Ungdomarna vaccinerar sig gärna

– Jag oroar mig inte jättemycket för corona, men om någon frågar mig så tar jag vaccinet, säger Armin Berg, 14, som väntar på sina vänner utanför en affär på Södermalm.

När hans vänner kommer ut uttrycker de liknande åsikter. Alice Jonsson, 14, säger:

– Vaccin har jag ju tagit förut och det gick bra. Jag oroar mig inte för att något dåligt kan hända, det är så ovanligt.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns ingen plan för vaccinering av unga eftersom viruset inte slår lika hårt mot dem. Den andra anledningen är att det inte finns något godkänt vaccin för den åldern. Det gäller oavsett om man är riskgrupp eller inte.

Deras oro är betygen

Emelie Janus, 18, och Pamela Lind, 17, tycker det är konstigt att det inte finns någon plan för att vaccinera unga, de har trots allt tvingats plugga hemifrån.

– Det är jävligt tråkigt att vara hemma hela tiden. Man vill tillbaka till skolan för att umgås med vänner, säger Pamela Lind.

– Vår skolgång påverkas av corona. Jag har ingen motivation, betygen går ner och man har mer ångest, instämmer Emelie Janus.

Samtidigt som det inte finns någon plan för vaccinering av de under 18 rapporterar Folkhälsomyndigheten att allt fler unga blir sjuka i corona.

Att vaccinet inte erbjuds till de under 18 kan förändras allt eftersom kunskapen om covid-19 och vaccinens effekter ökar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget