Idag kan Stockholms 70-plussare vaccineras

Tidigare än planerat kan personer födda 1951 vaccinera sig i Stockholm. Redan idag kan de boka tid. Tillgången på vaccin är god, meddelar regionen.

Region Stockholms 70-plussare kan nu boka tid för vaccination med hjälp av bank-id. Då sker vaccinationen vid någon av de fyra större vaccinationsmottagningarna. Vill du hjälpa en äldre släkting eller vän? Gå in på 1177 för att läsa mer om hur tidsbokningen går till.

De som inte har tillgång till bank-id ska vänta på ett brev från regionen. När brevet mottagits får de tid på vårdcentralen.

"Att vi nu går vidare i fasen innebär att fler åldersgrupper erbjuds vaccin eftersom de olika faserna överlappar varandra. Även personer i tidigare faser eller äldre åldrar kommer alltså att fortsätta få vaccin, däribland personer som bor på särskilda boenden, de med hemsjukvård eller hemtjänst samt de som är födda 1946 eller tidigare. Personer i dessa grupper ska veta att vaccinet är prioriterat till dem också," säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Bokningen genom mobila bank-idn har dock kritiserats. För många äldre är teknologin ny och svår. Det kan vara krångligt att lära sig hur en mobil och dess appar fungerar.

"Läser om hundratals lediga vaccineringstider på Stockholmsmässan i Älvsjö. För att få vaccin där måste man ha mobiltelefon med en viss app samt mobilt bank-id. Hur många gamla har en sådan?" skriver Mary-Ann Owens, pensionär i Stockholm, i en insändare i gårdagens DN.