Inför Arctic Monkeys sverigekonsert - ”Har längtat i flera år”

Brittiska rockbandet Arctic Monkeys har varit en världssuccé i nästan två decennier. Vårens turneplan gör plats för deras första sverigespelning sedan 2018 och fansen är euforiska.

Arctic Monkeys uppträder i Mexico City 2022
Arctic Monkeys uppträder i Mexico City 2022

Mycket har hänt sedan Arctic Monkeys gjorde sin första sverigekonsert för 18 år sedan. Då stod några hundra i publiken och låtlistan bestod enbart av låtar från indieruffiga debutplattan ”Whatever People Say I Am, That's What I'm Not”. Efter det har bandet från engelska Sheffield växt till supertrendig internetsensation och hunnit släppa ytterligare sex succeplattor. Allra senast den sextiotals inspirerade, lounge-rockiga ”The Car”.

På lördag kommer bandet till Stockholm och ett utsålt Globen för sin största sverigespelning hittills. Det blir nionde gången de står på en svensk scen och lyckan bland fansen är total.

”Känner något när man lyssnar på dem”

En av de tiotusentals som ska gå på konserten är Elodie-Clara, 15. Hon är ett stort Arctic Monkeys-fan men har inte fått chansen på att gå på en konsert förens nu. För henne är bandet helt unika.

 -Tidigare har jag haft svårt för rockmusik. Jag har inte hittat melodin. Tyckte bara att det var folk som skrek och massa trummor. Men med deras musik hör man det. Man känner något när man lyssnar på dem.

En annan som ska gå på sin första konsert med Arctic Monkeys är Natalie, 16, som tagit bussen från Uppsala tillsammans med två kompisar.

- Jag har längtat efter att de ska komma till sverige i flera år.

Musiken var det som först fick Natalie att fastna för bandet men med tiden har hon även skapat en relation till bandmedlemmarna. Framför allt frontmannen Alex Turner.

Hon tycker mycket om de senare skivorna, men favoritlåtarna finns ändå på de äldre. Vilken hon håller högst av alla? Jo, exakt samma debutplatta som bandet spelade på den där första sverigekonserten för 18 år sedan.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget