Influencern som slipper bostadsköerna

Att kunna flytta hemifrån är något som många unga längtar efter, inte minst studenter. Sanna Ansaldo kunde köpa sin lägenhet tack vare sitt jobb som influencer.

Antalet studentbostäder ökar, men Sanna Ansaldo har redan ett boende.
Antalet studentbostäder ökar, men Sanna Ansaldo har redan ett boende.

Läget träffar Sanna Ansaldo, 25 år, som är influencer, yogainstruktör och student. Hon började blogga för att det var kul och sen växte bloggen vilket gjorde henne mer motiverad till att fortsätta. Efter ett tag slog hon och en kompis ihop sina bloggar. Det ledde till att de fick kontrakt med olika bloggportaler och hon började tjäna pengar på sin hobby.

– Idag är jag egenföretagare och allt som hör till. Det är klart att jag har slitit men jag har alltid försökt att hålla det lustfyllt. Så fort det blir en press eller ett måste så försvinner lusten med det och då orkar man inte hålla på. Jag älskar att vara kreativ och skapa ”content”. Att få göra det jag själv gillar och dela det istället för att göra som nån annan säger. Det är frihet, säger Sanna Ansaldo och ler.

En del av att vara influencer är att skapa innehåll till sociala medier.
En del av att vara influencer är att skapa innehåll till sociala medier.

Sanna Ansaldo började plugga teater för ungefär ett år sen, något som varit ett stort intresse länge.

– Nu när jag pluggar har jag inte alltid tid att lägga upp saker eller gå på events men det är okej, säger hon.

Hon köpte sin bostad för två och ett halvt år sen och hon hade sparat länge innan dess. Att spara har aldrig varit några problem för henne då hon inte har så mycket utgifter, i och med hennes yrke som influencer där hon ofta får saker så som smink och kläder. Hon visste inte riktigt vad det var hon sparade till men hon la undan pengar vilket slutade i ett bostadsköp.

– Jag hade en kontantinsats och behövde en bostad och hade möjlighet till lån, säger Sanna Ansaldo.

Studentbostäderna ökar

Studentbostäder i Norden släppte i torsdags sin delårsrapport som visar på ökade intäkter. Företaget presenterar en ökning på 43 procent jämfört med föregående år. De har även fler studentbostäder under förvaltning, som de har hand om, än vad de hade under samma period 2021. Antalet bostäder har ökat med 482 stycken. Året innan ökade lägenheterna med 3213 lägenheter, vilket kan bero på ett uppköp.

– Intresset för studentbostäder är stort. Studenterna vill bo tillsammans. De flyttar från en annan stad. Det är kanske första gången de flyttar hemifrån och vill då bo med andra, säger Rebecka Eidenert, VD för Studentbostäder i Norden till Läget.

Rebecka Eidenert upplever att unga har svårare att köpa egna bostäder med tanke på de amorteringskraven som finns.

– Under studentåren blir det ännu mer begränsat än om man arbetar. Det krävs hjälp utav föräldrar för att man ska kunna göra det, säger hon.

Det är en sån trygghet att ha en bostad.

Sanna Ansaldo har tidigare bott i en studentlägenhet.

– Det var helt okej, men litet, säger hon och fortsätter:

– Jag hade nog inte brytt mig så mycket om jag hade behövt stå i en bostadskö idag men det är en sån trygghet att ha en bostad. Det känns skönt att inte behöva hoppa runt bland bostäder.

Rebecka Eidenert ser en ljus framtid för studentbostäderna då antalet unga ökar hela tiden. Sverige menar hon är unikt med att vanliga lägenheter även är studentbostäder. I andra länder beskriver hon hur lägenheterna är mindre och befinner sig på ett område där fokus ligger mer på studentgemenskap.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget