Sverige är det land som har störst andel e-legitimationsanvändare i världen per capita. 8,5 miljoner svenskar använder någon form av e-id, och hela 98% av svenskarna i åldrarna 18–67.
Företaget Freja eID utmanar den redan etablerade e-legitimationen Bank-ID, som i nuläget har en marknadsandel likt ett monopol. Freja eID fokuserar inte endast på legitimering över internet, utan även på fysisk legitimering – till exempel när du hämtar ut paket.
Kommer e-legitimation ta över id-kortet?
– Nånstans i början på 2000-talet så var det en student som frågade en produktchef på Spotify – tror du att CD-skivorna kommer att försvinna?
Vi är på ungefär samma ställe nu. Jag tror att det digitala formatet kommer att ta över. Precis som streaming tog över musikvärlden, säger Kristoffer Von Beetzen, produktchef på Freja eID.
– Men i vissa sammanhang kommer det att finnas kvar fysiska id-kort. Precis som att det finns kvar vinylskivor. Men i det stora hela, tror jag att plastbiten är dömd till evig undergång.
När kommer det att ske?
– Bill Gates sa en gång i tiden att man överskattar teknikutvecklingen på tvår års sikt, och underskattar den på 10 års sikt. Så om jag är lite konservativ, så är ID-handlingar på 10 års sikt lika kuriöst som vinylskivor.
En statlig utredning från 2019 kommer fram till en liknande slutsats, där man ser e-legitimation som en del av framtiden. Utredningen föreslår att id-handlingar ska utformas i fysisk form, men med en e-legitimation inlagd i kortet, som man sedan kan koppla till olika utförare, som till exempel Bank-ID, eller Freja eID.
– Så i den mån den här plastbiten kommer att finnas kvar, så är det i form av den här statliga grund id-handlingen. Men det kanske inte är något du har med dig runt om när du reser eller går på stan – den ligger hemma.
Funktionerna stannar inte vid legitimering för Freja. Till skillnad från konkurrenten Bank ID, fungerar Freja som en informationsbärare av all typ av information, som till exempel adress och telefonnummer, som du sedan kan dela med den du vill.
I nuläget har Freja 142 000 användare, och omsatte under första kvartalet 2021, 600 000 kr på sin e-legitimeringsverksamhet. Vilket är en dubblering jämfört med samma period förra året. Konkurrenten, Bank-ID, har i nuläget 7,8 miljoner användare och hade 2019 en årsomsättning på 220 miljoner.