Hur är det att som ung leva med diabetes?

Saga Haspe, 19 år, lever med diabetes typ 1. All mat är tillåten för en diabetiker, även snabbmat.
Saga Haspe, 19 år, lever med diabetes typ 1. All mat är tillåten för en diabetiker, även snabbmat.

I mitten av maj åker Saga Haspe, 19 år, iväg på drömresan till Sydkorea. På grund av att hon har diabetes måste hon planera sin resa på ett helt annat sätt än de flesta andra.

Saga hade haft en stressig period när hon en fredagsmorgon i oktober 2016 till följd av lågt blodsocker svimmade i badrummet. När hon ramlade slog hon huvudet i badkarskanten. Som tur var hade hennes pappa inte åkt till jobbet än utan kunde ringa efter ambulans och sedan ta sig in i badrummet till Saga.

Hon har inga minnen av fredagen utan vet bara att hon någon gång på kvällen vaknade upp på sjukhuset med en huvudvärk som var den värsta smärta hon upplevt i sitt liv. Hon fick morfin och värken släppte. När hon sedan vaknade till igen på natten kunde hon inte se någonting och hennes mamma fick leda henne till toaletten. Synen kom tillbaka och på lördagseftermiddagen fick Saga åka hem igen med en konstaterad hjärnskakning.

På Sagas arm sitter sensorn som mäter blodsockernivån.
På Sagas arm sitter sensorn som mäter blodsockernivån.

— Många tar inte diabetes på allvar, säger Saga. De fattar inte att man kan dö om man inte sköter det rätt.

Hon fick diagnosen diabetes typ 1 när hon var tre år och hon började ta sina insulinsprutor själv redan när hon var fyra år.

— Det har nog varit lite lättare för mig än en del andra, eftersom jag fick det så tidigt. Jag minns inte hur det är att vara utan diabetes.

Saga upplever att det finns många fördomar kring sjukdomen.

— Många verkar tro att jag har fått det för att jag ätit för mycket socker, säger hon.

Diabetesförbundet är noga med att påpeka att ingen mat är förbjuden och att insulinet ska anpassas efter maten och inte tvärtom. Diabetes är en insulinsjukdom och inte en matsjukdom.

Numera slipper Saga ta sprutor och kontrollera blodsockernivån med stick i fingret flera gånger om dagen. Hon har istället en sensor på armen som mäter blodsockret och en insulinpump fäst på magen. Sensorn behöver hon bara byta varannan vecka och pumpen var tredje dag. Till pumpen har hon också en fjärrkontroll. I den matar hon in blodsockervärdet och hur många gram kolhydrater hon ska äta vid varje måltid. Insulinnivån regleras sedan efter de angivna värdena.

Fjärrkontrollen till insulinpumpen ger förslag på insulinnivå när Saga matat in sina värden.
Fjärrkontrollen till insulinpumpen ger förslag på insulinnivå när Saga matat in sina värden.

Sagas intressen är litteratur, film och tv-serier. Efter gymnasiet tog hon ett sabbatsår och praktiserar nu i en bokhandel. Till hösten är planen att börja plugga igen och det lutar åt att det blir litteraturvetenskap. I framtiden vill hon gärna jobba med böcker på något sätt, kanske som redaktör.

Hon har över 20 000 följare på Instagram där hon driver ett fankonto för k-popgruppen BTS. Om en dryg månad åker hon och hennes två bästa kompisar iväg på drömresan till Sydkorea. Det är Sagas första utlandsresa och första gången hon ska flyga överhuvudtaget. Inte nog med vanlig resfeber och nervositet inför en sådan stor händelse, Saga måste också planera på ett helt annat sätt än de flesta andra. Hon har en tid hos sin diabetessköterska inbokat eftersom hon måste ha med sig ett intyg från vården så att hon kan passera flygplatsens säkerhetskontroll med pump och sensor på kroppen samt ha med insulin i handbagaget.

Om ett par veckor ska kompisarna komma på middag och få lite mer information om vad de ska göra ifall Saga blir akut sjuk under resan. Stress är en utlösande faktor och om blodsockret sjunker mycket kan hon bli okontaktbar och då är det viktigt att kompisarna vet hur de ska agera.

— Det är svårt att förklara hur det känns när jag får lågt blodsocker, säger Saga. Det kan vara olika från person till person men jag blir fnissig och skakig och svarar inte när folk pratar med mig. Det känns nästan som att hjärnan skakar.

När det händer behöver hon snabbt få upp blodsockret genom att äta eller dricka något sött. Om blodsockret ändå inte går upp måste man ringa akut efter vård.

För Saga är det vardag att leva med en livslång sjukdom som kan vara väldigt farlig. Men tankarna om ett annat liv finns såklart där.

— Jag tänker varje dag på hur det skulle vara att leva utan diabetes, säger hon, att bara få vara som alla andra.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget