Hur är det att ha sex första gången, egentligen?

Många är nervösa första gången de har sex.
Många är nervösa första gången de har sex.

De flesta har många tankar och funderingar om hur det kommer att vara att ha sex med någon annan. Om hur det kommer att kännas, hur man vill att det ska bli och när det kommer att hända. Det är inte lätt att ha koll på allt som har med sex att göra, speciellt inte innan du har haft det. Läget listar fem frågor och svar om att ha sex första gången.

Gör det ont? 

Är du spänd och nervös kan det göra ont när du har sex. För tjejer är det bra om man är upphetsad och våt innan och under sexet. Skulle det göra ont eller inte kännas bra så behöver du inte stressa fram något. Sex är någonting man behöver öva på för att det ska bli riktigt bra, precis som mycket annat i livet.

- Första gången jag hade sex gjorde det lite ont. Jag tror det var för att jag var nervös och inte riktigt slappnade av. Men nu känner jag mig mer trygg och kan slappna av enklare. (Amanda, 17 år).

Varför är det så viktigt med kondom?

Kondomen skyddar mot könssjukdomar som HIV, klamydia och herpes. Dessutom är den det säkraste skyddet mot graviditet! Kom ihåg att kondomer passar olika på olika penisar och därför kan det vara bra att testa sig fram för att hitta en som funkar för dig. De flesta kondomer är behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda och inte skava.

- Jag tycker att det är viktigt att ha kondom när man har sex. Jag tror många är nervösa över att pausen när man ska sätta på en kondom kan vara stel och förstöra stämningen, men så behöver det inte vara! Det viktigaste är att man skyddar sig, annars kan man bli orolig i efterhand. (Adam, 16 år).

Hur många ställningar brukar man ha sex i?

Det beror på vad ni själva tycker! Vissa gillar att bara ha sex i exempelvis missionären (vilket innebär att en person ligger på rygg med särade ben medan den som penetrerar ligger ovanpå) medan andra gillar att experimentera och byta ställning ofta under samma samlag.

- Jag tycker om att byta ställning. Sen har man ju såklart några favoriter. När man ska ha sex med en person är det viktigt att fråga vad som känns okej med den. Om något känns konstigt eller om man inte vill prova en viss ställning så ska man berätta det. (Maja,18 år).

Hur länge har man sex? 

Det finns ingen bestämd tidsgräns. Vissa har sex i några minuter och andra kan hålla på i flera timmar.

- Det längsta sexet jag har haft pågick i en timme och fyrtio minuter ungefär. Det bara blev så. Jag kände mig väldigt bekväm med den jag var med så vi pratade och skrattade under sexet. (Adam, 17 år).

Är det som på film? 

Film överlag ger en ganska liten överblick i hur det är att ha sex. På film har de nästan aldrig förspel. De bara kör (och då hinner man varken bli upphetsad eller våt). Men riktigt så fungerar det ju inte i verkliga livet. Lite mer krävs för att det faktiskt ska vara najs att sexa loss. Dessutom används kondom ytterst sällan i film. En sak som egentligen borde uppmärksammas med tanke på skyddet den ger!

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget