Hoppfallera! Emil i Lönneberga firar 60 år

Astrid Lindgrens älskade karaktär Emil i Lönneberga fyller 60 år. Det ska firas med pompa och ståt på Skansen när Astrid Lindgrens Värld gör entré i Stockholm.

Emil i Lönneberga illustrerad av Björn Berg.
Emil i Lönneberga illustrerad av Björn Berg.

Emil ska firas ordentligt under en jubileumshelg på Skansen i Stockholm 13-14 maj. Då intar nämligen Astrid Lindgrens Värld huvudstaden för att fira Emil i Lönneberga 60 år. Den folkkära karaktären kommer att hyllas med teaterföreställningar, allsång, marknad samt en småländsk auktion där intäkterna går till Rädda Barnen.

– Emil i Lönneberga är en jubilar som berört i generationer och som tillsammans med Astrid Lindgrens fantastiska sagovärld symboliserar en tidlös anda av att vara sig själv och att lyfta barn som egna individer i en vuxenvärld. Det om något är väl värt att fira! säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen, till TT.

Hyllningskonsert med Timbuktu, Ana Diaz och Jakob Hellman

Den 13 maj firas Emil med en tv-sänd hyllningskonsert på Sollidenscenen, under ledning av Per Lernström. Framstående artister som Timbuktu, Ana Diaz och Jakob Hellman kommer att framföra tolkningar av de populära Emilvisorna.

– Det här är sånger som de allra flesta svenskar kan sjunga med i, de förtjänar att leva vidare i många år, säger Cilla Nergårdh, VD på Astrid Lindgren Aktiebolag, till TT.

Emil var Astrid Lindgrens favoritkaraktär, berättar Nergårdh.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget