Hobby för pysselnödiga pysselnördar

Hos pysselbutiken Pyssloteket finns massor av handgjorda kort att inspireras av.
Hos pysselbutiken Pyssloteket finns massor av handgjorda kort att inspireras av.

Är du kreativ och gillar att pyssla? Då kanske scrapbooking och kortmakeri är något för dig. ”Folk uppskattar att få ett kort som är handgjort”, säger Skye Sweeney, 16 år, från London.

För pysselnödiga och för pysselnördar står det på skyltfönstren till Pyssloteket, en scrapbooking- och kortmakeributik i Stockholm. I butiken finns bland mycket annat papper i olika storlekar med massvis av olika mönster och motiv, stämpeldynor i alla tänkbara färger, stämplar med allt från alfabeten till små söta djur, och så kallade dies, små metallstansar, som man vevar genom en maskin för att skära ut former och figurer ur papper.

   —Det här är en butik för alla sorters papperspyssel, säger Anna Molin, 43 år, som har drivit Pyssloteket sedan 2009.
—Det här är en butik för alla sorters papperspyssel, säger Anna Molin, 43 år, som har drivit Pyssloteket sedan 2009.

Scrapbooking är från början ett sätt att göra lite finare fotoalbum med mönstrade papper och olika dekorationer, till exempel pappersblommor och stickers. Man kan också skriva lite om sina foton på sidorna, så kallad journaling. Eftersom det ursprungligen är en hobby från USA är de allra flesta termer på engelska. Numera säger de flesta som gör egna kort och håller på med annat papperspyssel också att de ”scrappar”. Sina handgjorda kort kan man dekorera med stämpelmotiv som man färglägger, självhäftande halvpärlor och annat bling, utstansade bokstäver & figurer, ja bara den egna fantasin sätter gränserna.

Mängder av bokstavsstickers i alla möjliga färger.
Mängder av bokstavsstickers i alla möjliga färger.

—Den vanligaste kunden är en kvinna i åldern 30–50 år, säger Anna. Det finns en del yngre tjejer som håller på, men det är ingen stor procent.

Manliga kunder har hon nästan inga alls.

— Det första jag rekommenderar att man köper är en pappersskärare, säger Anna, så att man kan skära raka kanter på sina papper.

Det kan vara en ganska dyr hobby. Hos Pyssloteket kan man gå på kurs och kolla om det är något man skulle gilla att pyssla med. Här finns både nybörjarkurser i att göra kort till mer avancerade kurser om olika tekniker för den som hållit på lite längre.

— Det roligaste med mitt jobb är möten med kunderna, säger Anna.

När Anna köpte butiken hoppades hon kunna ha tid att pyssla själv men som egen företagare utan anställda finns inte den tiden. Men när hon någon enstaka gång pysslar gör hon helst kortbakgrunder. De flesta papperspysslare börjar oftast just med att göra kort.

Vilken färg du än kan tänkas vilja ha på ditt papper så finns det.
Vilken färg du än kan tänkas vilja ha på ditt papper så finns det.

En ung pysslare är Skye Sweeney, 16 år, från London. Hon går sista året i secondary school, den ungefärliga motsvarigheten till gymnasiet här, och till hösten ska hon börja studera musik på college. Hon spelar piano och håller också på att lära sig spela gitarr. Hon tycker själv att hon är kreativ. Skye började göra egna kort för ungefär tre år sedan. Hon gör julkort, födelsedagskort till familj och vänner, ja till vilka tillfällen som helst egentligen.

Det var en kompis till Skyes mamma, Jeanette, som bjöd hem Skye för att pyssla. Eftersom Skye tyckte det var roligt fick hon lite pysselmaterial av Jeanette och efter det har hon fortsatt. Nu räknar hon kortmakeri som ett av sina intressen.

Både Skye och hennes vänner är väldigt kreativa, men det är bara Skye som gör kort.

— Det är väldigt avkopplande att göra kort, säger Skye Sweeney, 16 år, från London.
— Det är väldigt avkopplande att göra kort, säger Skye Sweeney, 16 år, från London.

— Mina kompisar uppskattar verkligen mina handgjorda, gärna lite roliga kort som de får när de fyller år, säger hon.

Hon pysslar för att det är kul och avkopplande, nästan lite terapeutiskt, men framför allt för att hon får utlopp för sin kreativitet.

— Ibland har jag ingen aning om vad jag ska göra när jag börjar och då är det intressant att se vad det blir till slut, säger Skye.

Men oftast får hon nya idéer hela tiden.

— Det är härligt att se folks reaktion när de får ett kort. Folk uppskattar det lite mer eftersom det är mer personligt med ett handgjort kort, säger hon.

Några av alla de kort som Skye har gjort.
Några av alla de kort som Skye har gjort.

Ibland arrangeras det scrapträffar där folk som gillar att pyssla träffas och pysslar tillsammans under en dag, eller en hel helg.

— Jag har aldrig varit på någon scrapträff, säger Skye, men det är definitivt något jag skulle vilja göra i framtiden.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget