Hitta passionen i att sy

DIY (do it youself) är ett sätt för människor att hitta nya intressen. Att sy är en trend som funnit sig bland många unga.

– Man kan vara unik i sin stil genom att sy sina egna kläder. Samtidigt får jag det exakt hur jag vill ha det, säger Nicolina Moberg.

På senare år har det varit mer populärt att göra sina egna kläder. Det är ett billigare alternativ till att köpa nya kläder och det är bättre för miljön. Dessutom får man använda sin egen kreativitet i att göra mode eget.

Nicolina Moberg är 20 år och bor i Göteborg. Hon pluggar internationell logistik på Chalmers. Vid sidan av plugget så brukar hon sy.

Nicolina i sin studio.
Nicolina i sin studio.

Hur kom det sig att du började göra dina egna kläder?

– Jag har sytt ända sen jag var ganska liten. Jag började sy på min mammas symaskin sen när jag blev äldre fick jag en egen som var köpt typ på Maxi. Jag kämpade på med den maskinen.

Drivkraften för Nicolina har alltid varit att hon tycker det är så kul.

– När jag var yngre så sydde jag så fula grejer. Alltså inget blev bra. Sen så investerade jag i en bättre symaskin när jag verkligen började ta det seriöst. Då började jag göra plagg som jag själv är nöjd med.

Nicolina berättar om känslan att få göra något eget.

– Jag tycker att det är kul att man kan vara unik i sin stil genom att sy sina egna kläder. Samtidigt som jag får det exakt hur jag vill ha det.

Använd din kreativitet!

Nicolina menar att det är billigare att göra sina egna kläder. Tygerna som hon köper är ekologiska textilier, lite dyrare men samtidigt billigare än att köpa helt nytt. Eftersom det kan vara svårare att göra egna kläder från grunden kan man även göra om second hand kläder till nya.

– Man kan försöka se utöver det som hänger på galgen. Man kan göra om ett plagg så mycket.

Joakim Bolinder är 26 år och bor i Nacka i Stockholm. Han läser just nu till jurist på Stockholms universitet. Han har designat och sytt kläder i nästan fyra år.

Joakim, 26, i en outfit han sytt helt själv.
Joakim, 26, i en outfit han sytt helt själv.

Hur kom det sig att du började göra dina egna kläder?

– En del av det är att när jag köper kläder i affärer så passar de inte mig. Jag är ganska kort och har alltid behövt sy upp byxor. Därifrån bara fortsatte det och jag fick en känsla för den kreativa sidan av att sy sina egna kläder.

Det första Joakim sydde var en skjorta till sig själv.

Joakims första kreation.
Joakims första kreation.

– Jag har alltid tyckt att kläder är roligt. Jag tror att det är en viktig del av ens personlighet. Att man klär sig i det man själv tycker är nice.

Joakim gillar att sy kläder till sig själv och kläder som han vill ha på sig.

– Om jag känner att jag inte hittar en t-shirt som sitter perfekt på mig. Då kan jag sy den till mig själv.

Här arbetandes på en jacka.
Här arbetandes på en jacka.

Idéer till kreationer

Både Nicolina och Joakim har ett intresse av mode. De hittar inspiration genom att kolla på sociala medier, gå runt på stan och kolla i butiker. Nicolina säger att trender är en del av fast fashion, men att man ibland kan hitta idéer från trender. Men att det är roligast att skapa eget.

– Man kan sy eget om man vill och man ska veta att det finns en möjlighet att göra det bra, avslutar Nicolina.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget