Hemmagjord hasselnötskräm - Såhär gör du

Färdigköpt nötkräm är en fröjd för smaklökarna, men inte för miljön. Läget visar hur du enkelt gör din egen, mer klimatsmarta variant med bara några få ingredienser.

Butiksköpt hasselnötskräm innehåller palmolja, en ingrediens som varit i ropet för att orsaka stor skövling av regnskog.

Därför ska du göra egen nötkräm

Det finns flera fördelar med att göra egen hasselnötskräm istället för att köpa färdig i butik. Den mest populära nötkrämen på marknaden innehåller en stor mängd socker, ynka 13% hasselnötter och den omdebatterade ingrediensen palmolja. Palmoljan har lång hållbarhetstid och är dessutom fri från både lukt och smak. Nötkrämstillverkaren Ferrero skriver på sin hemsida att den därför bidrar till en god balans mellan de övriga ingredienserna.

Den vegetabiliska oljan utvinns ur palmfrukter och de stora trädens odlingar upptar mycket plats. För att göra rum åt odlingarna skövlas stora mängder regnskog i bland annat Malaysia, Papua Nya Guinea och Brasilien. Världsnaturfonden WWF har gått ut och varnat för att skövlingen av regnskog försämrar livsvillkoren för ursprungsbefolkning och lokala djurarter i de drabbade områdena.

Den hemmagjorda hasselnötskrämen är inte bara väldigt god, utan dessutom vegansk!

Såhär gör du

Vare sig du vill göra miljön en tjänst eller bara vill testa något nytt så är den hemmagjorda hasselnötskrämen en bra idé. Du behöver bara ett fåtal ingredienser och den är dessutom vegansk!

Recept:

– 400 g hasselnötter (rostade och skalade)

– 1-1,5 dl neutral olja, exempelvis rapsolja

– 100 g mörk choklad, ca 50-56%

– 1,5 dl florsocker

– 2 tsk vaniljsocker

– En nypa salt

– En glasburk (ca 10 x 10 cm)

Instruktioner:

1. Lägg nötterna i en mixer tillsammans ca 0,5 dl olja. Mixa till ett nötsmör och tillsätt resten av oljan när du behöver. Smöret ska vara ganska rinnigt i konsistensen.

2. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Tillsätt denna, florsockret, vaniljsockret och saltet i nötsmöret.

3. Mixa allting till en slät blandning och smaka av! Behövs det mer sötma, eller kanske salt? Ha i det du tycker saknas.

4. Häll ner din hasselnötskräm i en glasburk och förvara i kylskåpet! Den kommer stelna en del i kylan, men tinar snabbt i rumstemperatur. Nötkrämen håller i minst två veckor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

2 min

Vad är grejen med selfiemuseum?

Play Läget undersöker den nya trenden.

Fem anledningar att åka till Stockholm i sommar

Nöje Huvudstaden har någonting för alla.

Tiktok-Stjärnans student

Nöje Studentdagen för Sveriges gymnasieelever födda år 2003 är runt...

Gratis grejer i sommar-Stockholm

Nöje Är du ung och ska spendera sommaren i soliga Stockholm? Då finns det mycket kul att göra utan att slösa en ...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...