Hemmagjord hasselnötskräm - Såhär gör du

Färdigköpt nötkräm är en fröjd för smaklökarna, men inte för miljön. Läget visar hur du enkelt gör din egen, mer klimatsmarta variant med bara några få ingredienser.

Butiksköpt hasselnötskräm innehåller palmolja, en ingrediens som varit i ropet för att orsaka stor skövling av regnskog.
Butiksköpt hasselnötskräm innehåller palmolja, en ingrediens som varit i ropet för att orsaka stor skövling av regnskog.

Därför ska du göra egen nötkräm

Det finns flera fördelar med att göra egen hasselnötskräm istället för att köpa färdig i butik. Den mest populära nötkrämen på marknaden innehåller en stor mängd socker, ynka 13% hasselnötter och den omdebatterade ingrediensen palmolja. Palmoljan har lång hållbarhetstid och är dessutom fri från både lukt och smak. Nötkrämstillverkaren Ferrero skriver på sin hemsida att den därför bidrar till en god balans mellan de övriga ingredienserna.

Den vegetabiliska oljan utvinns ur palmfrukter och de stora trädens odlingar upptar mycket plats. För att göra rum åt odlingarna skövlas stora mängder regnskog i bland annat Malaysia, Papua Nya Guinea och Brasilien. Världsnaturfonden WWF har gått ut och varnat för att skövlingen av regnskog försämrar livsvillkoren för ursprungsbefolkning och lokala djurarter i de drabbade områdena.

Den hemmagjorda hasselnötskrämen är inte bara väldigt god, utan dessutom vegansk!
Den hemmagjorda hasselnötskrämen är inte bara väldigt god, utan dessutom vegansk!

Såhär gör du

Vare sig du vill göra miljön en tjänst eller bara vill testa något nytt så är den hemmagjorda hasselnötskrämen en bra idé. Du behöver bara ett fåtal ingredienser och den är dessutom vegansk!

Recept:

– 400 g hasselnötter (rostade och skalade)

– 1-1,5 dl neutral olja, exempelvis rapsolja

– 100 g mörk choklad, ca 50-56%

– 1,5 dl florsocker

– 2 tsk vaniljsocker

– En nypa salt

– En glasburk (ca 10 x 10 cm)

Instruktioner:

1. Lägg nötterna i en mixer tillsammans ca 0,5 dl olja. Mixa till ett nötsmör och tillsätt resten av oljan när du behöver. Smöret ska vara ganska rinnigt i konsistensen.

2. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Tillsätt denna, florsockret, vaniljsockret och saltet i nötsmöret.

3. Mixa allting till en slät blandning och smaka av! Behövs det mer sötma, eller kanske salt? Ha i det du tycker saknas.

4. Häll ner din hasselnötskräm i en glasburk och förvara i kylskåpet! Den kommer stelna en del i kylan, men tinar snabbt i rumstemperatur. Nötkrämen håller i minst två veckor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget