Helig fasta för världens muslimer

Saadat framför AIK:s stora klubbemblem. Snart börjar ramadan, den heliga fastemånaden, för Saadat och världens alla muslimer.
Saadat framför AIK:s stora klubbemblem. Snart börjar ramadan, den heliga fastemånaden, för Saadat och världens alla muslimer.

Nu inleds ramadan, den heliga fastemånaden för muslimer runt om i världen.

– Vi gör det för att visa respekt för de som är fattiga och svälter. Vi lever oss in i deras svåra situation, berättar Saadat Khaliqyar som är shiamuslim.

Solen skiner över arenan. Det är mitten på maj och en av årets hittills varmaste dagar. Över fyrtio ungdomar har samlats i ett stort betongrum under arenan. De rullar ihop och ut ett gigantiskt tygstycke. Om och om igen. De övar. Snart ska de bära ut AIK:s enorma klubbemblem på fotbollsplanen för att peppa publiken inför kvällens match.

Ungdomsledaren Saadat, 18 år, har koll på både ungdomarna och solen. Och till och med på månen.

Under kvällen den 15 maj kommer nämligen nymånens skära att synas. Enligt den muslimska kalendern är just den nymånen starten på den nionde månaden – ramadan.

Ramadan innebär fasta och den varar i 29 eller 30 dagar. Under den tiden varken äter eller dricker muslimer medan solen är uppe. De har inte heller sex. Ungdomar börjar ofta fasta när de kommit i puberteten.

Först efter att solen har gått ned äter Saadat under ramadan. Fastan pågår i en månad.
Först efter att solen har gått ned äter Saadat under ramadan. Fastan pågår i en månad.

"Jag sov nästan hela den första dagen"

Saadat kom till Sverige från Afghanistan 2015 som ensamkommande flykting och det var under sitt första år i Sverige som Saadat fastade för första gången.

– Jag sov nästan hela den första dagen och jag var jättetörstig, berättar Saadat.

Innan Saadat fyllde 18 år hade han en särskild tillförordnad vårdnadshavare, Anna. Nu arbetar de tillsammans i en välgörenhetsorganisation som arbetar med integration för ensamkommande och nyanlända ungdomar. Kvällens jobb är att guida de andra ungdomarna och bära ut klubbemblemet.

Anna berättar att hon var lite orolig för Saadat den första gången han fastade.

– Minns du hur trött du var då? Vi skulle på ett viktigt möte hos migrationsverket och du orkade nästan inte ens prata. Du somnade i bilen, säger Anna.

Saadat skrattar åt Anna, han tycker inte det var så farligt.

– Det kan vara lite jobbigt ibland men då tänker jag på de fattiga, säger Saadat. Men om man mår jättedåligt, om man nästan håller på att svimma till exempel så kan man ta en liten klunk vatten.

Sjuka behöver inte fasta

Ramadan sägs vara den månad då Gud uppenbarade sig för profeten Muhammed. Muhammed är väldigt viktig för muslimer och hans sätt att leva är ett föredöme för muslimer. Genom att avstå från att äta, dricka och ha sex från gryning till skymning, ska muslimer lära sig tålamod och ödmjukhet, rena själen och tänka på Gud.

Men alla måste inte fasta. Barn brukar inte fasta och den som är sjuk eller gammal behöver inte heller göra det. I vissa fall kan man också skjuta upp eller ta igen missad fasta.

Det gjorde Saadat som förutom jobbet i välgörenhetsorganisationen också går på språkintroduktion på gymnasiet och jobbar extra på ett hotell.

– Förra året sköt jag upp de sista fyra dagarna i fastan för att jag hade väldigt mycket jobb. Det är viktigt att kunna anpassa sig till det samhället man lever i, säger Saadat.

Saadats jobb för kvällen är att peppa AIK-publiken med det stora klubbemblemet. Att fasta kan vara tufft när man har jobb och skola att sköta.
Saadats jobb för kvällen är att peppa AIK-publiken med det stora klubbemblemet. Att fasta kan vara tufft när man har jobb och skola att sköta.

Fastan avslutas med en fest

Fastetiderna styrs av solen. Det kan bli problematiskt i Sverige eftersom solen går upp tidigt och ner sent, eller till och med stannar uppe hela dygnet. Muslimer som bor långt norrut kan därför utgå ifrån en annan tid där solen går ned för natten.

– Jag kommer att kolla på tiden i Iran eller Turkiet, säger Saadat.

På kvällarna under ramadan så har många muslimer middagar med vänner och familj och månaden avslutas med en stor fest, eid al-fitr som pågår i flera dagar.

– Förra året var mina föräldrar fortfarande kvar i Afghanistan. Då firade jag eid med några kompisar på mitt boende, vi åt chips och drack coca-cola. Nu har mina föräldrar flyttat till Sverige, till Örnsköldsvik. Jag hoppas jag kan åka och fira eid med dem men det beror på mitt jobb, säger Saadat.

Det är snart dags för avspark och ungdomarna springer synkroniserat ut till planens mitt och till tonerna av "Å vi e AIK" och publikens skrål vecklar de ut klubbemblemet.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget