”Have a fabulous FITTLIFE!”

Foto: TT

Statistik visar att 75% av alla kvinnor någon gång i livet lider av underlivsbesvär. Sophie Rosén och Susanne Winge har bestämt sig för att få ned statistiken. Facebookgruppen FITTLIFE har idag har över 7000 medlemmar.

Sophie hade själv inte upplevt några underlivsbesvär förrän hon var 19 år och gick till ungdomsmottagningen för att få hjälp med preventivmedel. Där ställdes två standardfrågor och Sophie fick sina första p-piller utskrivna.

- Ingen hade informerat mig om biverkningarna, berättar hon.

Det dröjde två-tre veckor innan Sophie började må dåligt. Humörsvängningar, ömma bröst, nedstämdhet och framförallt torra slemhinnor i underlivet gjorde att Sophies både fysiska och psykiska välmående försämrades.

- När man är ung vill man knappt prata om sånt här, säger Sophie. Man låtsas att man mår bra hela tiden och att man knappt vet vad flytningar är.

Rätten till ett friskt underliv blev en smärtsam och lång resa för Sophie. Hon berättar om en sommarkväll då hon och hennes dåvarande pojkvän skulle ha sex efter en grillfest.

- Känslan var att han förde upp en kniv i mig.

Sophie sökte hjälp för sina besvär och fick veta att hon hade en svampinfektion, något som endast benämns som ”torra slemhinnor” i listan över biverkningar. Sophie fick prova både verkningslösa receptfria läkemedel och antibiotika som förvärrade infektionen och smärtan. Sophie fastnade i en nedåtgående spiral och levde med kroniska besvär i fyra år.

- Det är viktigt att prata om hur det fysiska och det psykiska måendet påverkar varandra. Fysiska besvär och smärta i leder till skam, stress, själväckel och oro som i sin tur gör det svårare för kroppen att komma i balans, säger Sophie Rosén, en av grundarna till FITTLIFE.
- Det är viktigt att prata om hur det fysiska och det psykiska måendet påverkar varandra. Fysiska besvär och smärta i leder till skam, stress, själväckel och oro som i sin tur gör det svårare för kroppen att komma i balans, säger Sophie Rosén, en av grundarna till FITTLIFE.

Det holistiska perspektivet, som innebär att förstå hur hjärnan och kroppen kommunicerar med och påverkar varandra, är avgörande menar Sophie. Det är inte bara det fysiska måendet som påverkat det psykiska, utan även tvärtom. Lösningen kan se olika ut för alla men för Sophie blev det till slut yoga och meditation som hjälpte henne att komma i balans och bli av med svampinfektionerna.

- I början när jag själv fick ordning på mina problem så kände jag mig rätt ego. Im out, tänkte jag. Jag kunde ha på mig vilka kläder jag ville, njuta av sex och stressa mindre.

När Sophie lärde känna Susanne, sin vän och medgrundare till FITTLIFE, hade de båda lidit av besvär med svampinfektioner i flera år och upptäckte hur skönt det var att prata med någon.

- Vi blev svampkompisar kan man säga, skrattar Sophie.

Efter ett tag kände därför Sophie och Susanne att de ville göra något för andra med liknande problem.

- Just nu blir din egen försökskanin. Både vad gäller preventivmedel och åtgärder mot underlivsbesvär. Vår vision för Fittlife är att bekämpa det. Bara att våga prata med någon när man mår dåligt kan ju minska ångesten.

För att minska tabut och öppna upp samtalet krävs rätt forum. Något som Sophie och Susanne saknade på marknaden.

- Många informationsplatser kändes för kommersiella eller för breda, säger Sophie.

I November 2017 startade de gruppen FITTLIFE på Facebook. De skrev varsitt inlägg om sina personliga berättelser och lade till hundra kompisar var. Att forumet behövdes var tydligt och gruppens medlemsantal ökade snabbt.

- Det finns något som kallas ”peer to peer support” som vi jobbar utifrån, berättar Sophie. Det innebär att medlemmar delar med sig av kunskap, upplevelser och erfarenheter och på så sätt hjälper varandra.

Vad gäller det kvinnliga könet och kvinnlig sexualitet finns ytterst lite forskning både i Sverige och internationellt. Något som dock diskuteras både i Fittlife och i medier är den manliga respektive den kvinnliga bilden av vad ”bra” sex är. Statistiken i enklare undersökningar visar att ”dåligt” sex för män generellt innebär ”en passiv partner och en tråkig upplevelse” medan ”dåligt” sex för en kvinna i allt högre grad innebär såväl känslomässigt som fysiskt obehag eller till och med ren smärta. För Sophie och Susanne är därför rätten till ett njutbart underliv lika viktigt som rätten till ett friskt underliv. Målet är att alla fittbärare ska ha ett ”fabulous fittlife”. I gruppen finns därför även trådar som handlar om sex och onani. Fittlife finns även på flera plattformar vilket möjliggör för de som inte vill gå med i gruppen att ändå ta del av innehållet.

- Det betyder absolut inte att man måste vara sexuellt aktiv för att vara med i gruppen och ta del av gemenskapen, tillägger Sophie.

På Fittlifes hemsida finns information och berättelser samlade, i Fittlifes podcast diskuteras bland annat fertilitetsförståelse med experten Jenny Koos och på Fittlifes instagram publiceras mer information, personliga berättelser och tips.
På Fittlifes hemsida finns information och berättelser samlade, i Fittlifes podcast diskuteras bland annat fertilitetsförståelse med experten Jenny Koos och på Fittlifes instagram publiceras mer information, personliga berättelser och tips.

Gruppen välkomnar kvinnor och fittbärare i alla åldrar och för att öppna upp även för dem som inte vill vara aktiva själva i gruppen så finns möjligheten att skriva sin fråga till Sophie eller Susanne som sedan publicerar frågan i gruppen. Det finns även en sökfunktion i gruppen där alla tidigare diskussioner finns arkiverade.

- På så sätt kan alla få ta del av stödet i gruppen även om man vill vara anonym med just sina frågor eller tankar, berättar Sophie.

En majoritet av gruppens medlemmar är i åldrarna 25-34 år och bara en liten del av gruppens medlemmar är i åldrarna 13-17 år, något som Sophie och Susanne vill ändra på.

- Det är kanske i den åldern tabut är som starkast, säger Sophie.

Sophies engagemang i att utplåna tabut kring att prata om underlivsproblematik och sexualitet märks tydligt.

- Skriv det! Det är viktigt för unga tjejer att veta, flikar hon flera gånger under samtalet. Fertilitetsförståelse och kunskap om sin egen kropp är grundläggande för ett friskt och njutbart underliv menar Sophie.

- Ju mer man lär känna sin kropp, desto mer respekterar man den. Det är otroligt viktigt. Utan kunskap kan man inte heller ställa relevanta frågor eller krav.

Allt arbete med communityt FITTLIFE görs ideellt av Sophie och Susanne.

- Det är så värt det. Idag är jag så glad att mina fyra år av rent helvete faktiskt har resulterat i något så fint!

Mer från: Personligt
Mer från Läget