Harry Styles fyller fem

Idag är det fem år sedan Harry Styles släppte sitt självbetitlade debutalbum. Mycket har hänt sedan dess. Läget tittar tillbaka.

Harry Styles under ett framträdande på iHeartRadio Music Festival 2017.
Harry Styles under ett framträdande på iHeartRadio Music Festival 2017.

Harry Styles - Harry Styles

Den tolfte maj 2017 blev Harry från One Direction soloartisten Harry Styles. Bland de mest streamade låtarna på debuten finns Sign of the Times, Sweet Creature och Kiwi. Albumet blev listetta i både England och USA. I Sverige? Här fick han nöja sig med en tredjeplats.

Dunkirk

Kanske gick han solo för att förverkliga sig själv. Kanske var det inte därför. Oavsett vad insåg Styles kort efter One Directions uppbrott att en solokarriär inte tar honom hela vägen upp på behovstrappan.

Bara månader efter debutalbumet gavs ut hade Inception-regissören Christopher Nolans film Dunkirk biopremiär. Den handlar om britternas evakuering av den franska hamnstaden Dunkirk under andra världskriget. Styles spelar soldaten Alex.

Premiären av Dunkirk - till höger Harry Styles, längst till vänster Peaky Blinders-skådisen Cillian Murphy.
Premiären av Dunkirk - till höger Harry Styles, längst till vänster Peaky Blinders-skådisen Cillian Murphy.

Fine Line

Den trettonde december 2019 kom det svåra andra albumet - Fine Line. I USA blev han etta igen, men i hemlandet nådde han inte högre än tvåa - istället visade Rod Stewart att gammal är äldst och toppade den brittiska albumtopplistan veckan efter Fine Line släpptes.

Bland de stora hitsen finns Adore You och Golden, men den mest streamade är Watermelon Sugar - som blev föremål för viss kontrovers. Dels anklagades musikvideon för att vara “male gaze”-ig, och dels bekräftade artisten efter nästan två år av spekulationer att låten handlar om oralsex.

Albumet hamnade på 491:a plats när Rolling Stone Magazine 2020 uppdaterade sin lista över de 500 bästa albumen genom tiderna.

Vogue

I december 2020 prydde han omslaget till Vogue och snackisen blev Harrys style. Han hade nämligen klänning - vilket upprörde bland andra Ben Shapiro. Bland de som står till vänster om den amerikanska högerkanten har Styles androgynitet tagits emot rätt väl - och bland andra Fanny Wijk menar att han bidragit till att förändra det manliga idealet.

Foto: Vogue/Twitter

Don’t Worry Darling

Läget har tidigare skrivit om att Harry Styles är aktuell med både ny musik och en världsturné med stopp i Sverige. Men som bekant räcker det inte att bara vara popstjärna. Skådiskarriären tar ny fart, och i september har den psykologiska thrillern Don’t Worry Darling biopremiär. I den spelar han mot Olivia Wilde, som även regisserar filmen. Dessutom tisslas och tasslas det om att det slagit gnistor mellan Styles och den tio år äldre Wilde under inspelningen.

Webbfråga Vilken är din favoritlåt på Harry Styles debutalbum?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget