Här samlas världshistoriens alla spel

Världens största spelarkiv är under konstruktion. Här samlar ett gäng tv- och dataspelsfantaster alla spel och tillbehör som någonsin har givits ut. Arkivet ska vara öppet för alla, det vill iallafall David Boström, VD på Embracer Games Archive.

– Visionen är att vi ska dela med oss. Kanske museum, utställningar eller öppet hus. Spelen ska spelas, säger han till TT.

EMBRACER GAMES ARCHIVE. Foto: FREDRIK SANDBERG  /TT

Enligt spelföretaget Embracer Games Archive har de samlat på sig 50 000 spel och konsoler i en lagerlokal i Karlstad. Ambitionen är att samla på sig alla spel som någonsin har spelats, en nästintill omöjlig uppgift.

– Vi tänker ju att det inte finns något slut, säger David Boström.

Ett omfattande jobb

De samlar via andrahandsmarknaden. Eftersom många spel redan är använda krävs det att de hanteras med försiktighet och förvaras på rätt sätt. Exempelvis är det många spel med kretskort som måste hållas undan solljus. Andra spel som är uppbyggda av magnetband har ett bäst före-datum och därför vill arkivet digitalisera spelen så de kan avnjutas långt in i framtiden.

Trots att Sveriges största spelföretag ger pengar till insamlingen är kassan begränsad. De måste överväga kostnaden på varje spel som köps in och se till att de gör en bra affär.

Drömmen som blir verklig

Just nu är de fem tv- och dataspelsälskare som jobbar med arkivet. De beskriver det som en dröm samtidigt som det berättar en viktig del av vår historia. Att kunna gå tillbaka och se vilka spel som har spelats är något som inte finns på många ställen i världen. Även om arkivet är långt ifrån färdigt har de flesta kompletta spelset. Något som är ovanligt och är svårt att hitta någon annanstans.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget