Här är kandidaterna till lyssnarnas sommarvärd

Idag släpptes de åtta kandidater som blivit utsedda att få tävla om att bli lyssnarnas sommarvärd. Läget presenterar kandidaterna och deras gripande livshistorier.

Lyssnarnas sommarvärd 2022 kollage

1. Det är OK nu pappa – Ellen Enbom, 24, cafébiträde från Blötberget, Ludvika

Ellen Enblom är 23 år gammal när hon sitter på sin pappas dödsbädd. Han har drabbats av demens och hon är osäker på om han ens känner igen henne. Ellen är gravid med sitt första barn, Liam. Ett liv ska tändas medan ett annat släcks, och Ellens historia handlar om den hemska resan man går igenom som anhörig till en person med demens.

Ellen Enbom, 24
Ellen Enbom, 24

2. Från Rosengård till Handelshögskolan – Anna Zhan, 28, företagsekonom från Malmö

”Var i Malmö kommer du ifrån?”. Det knyter sig i Annas mage men hon väljer att vara ärlig. ”Jag kommer från Rosengård”, säger hon. Hur mycket hon än presterar känner Anna att hon inte blir av med fördomarna förknippade med hennes bakgrund. Annas historia kallar hon själv för en klassresa, från förorten till Handelshögskolan i Stockholm och sen vidare ut i världen.

Anna Zhan, 28
Anna Zhan, 28

3. Min son Patrik tog sitt liv – Tommy Jan, 54, byggnadsmålare från Glimåkra, Osby

”Godnatt, vi hörs imorrn” avslutar Tommy och hans son Patrik sitt sista samtal. Dagen efter svarar inte Patrik i telefon, och hans väska har hittats vid järnvägsspåret. På nyheterna står det att någon har blivit påkörd av tåget och avlidit. Tommy skriker rakt ut, Patrik är död.

Tommy Jan, 54
Tommy Jan, 54

4. Berättelser från äldreomsorgen – Agneta Iveslätt Bohman, 75, pensionerad läkare från Hassela

Agneta har jobbat som läkare hela sitt liv, och sedan tio år tillbaka jobbar hon bara med äldre. Hon vill berätta om oförglömliga möten med äldre, och dela deras historier. Agneta vill visa hur viktig äldrevården är, och avslöja den misär man inte lika ofta ser.

Agneta Iveslätt Bohman, 75
Agneta Iveslätt Bohman, 75

5. Min mamma Zobeideh – Sara Eliasi Swahn, 40, rådgivare i kris- och konfliktfrågor från Bro

Saras mamma Zobeideh är en legend och en hjälte. Hon är en av de allra första kvinnliga krigarna som slåss mot den islamiska regimen. Sara växer upp med sin mormor och känner bara till sina föräldrar via historier, men blir även hon hyllad i byn av sin mammas hjältemod. Flera år senare får Sara äntligen chansen att lära känna sin mamma på riktigt, och nu vill hon dela hennes historia.

Sara Eliasi Swahn, 40
Sara Eliasi Swahn, 40

6. Hästolyckan – Sara Grönvall, 39, butikschef från Rimbo

Sara hör ljudet av sitt skelett när det går i bitar. Våren har kommit och solen skiner på Sara där hon ligger på marken, med ett krossat bäcken. Hon ramlade med hästen och fick den över sig, och nu kan hon inte röra sig. Sara berättar om den långa resan tillbaka, från rullstol till SM-guld i lagdressyr.

Sara Grönvall, 39
Sara Grönvall, 39

7. Ett sorgkantat mirakel – Linn Maria Vågberg, 46, föreläsare och författare från Sollentuna

”Sitter du ner?”. Linn får ett samtal från konfirmationslgret i Åre dit hon skickat sin fjortonåriga son, Leo. De har vart ute och paddlat kanot, och Leo har ramlat i vattnet. Hans hjärta står still, och det ska komma att stå still i sex timmar innan det börjar slå igen. Linn berättar om hur livet vändes upp och ner, och skillnaden mellan att överleva och leva.

Linn Maria Vågberg, 46
Linn Maria Vågberg, 46

8. Idioten som blev entrepenör – Bengt Einar ”Sotarn” Johansson, 66, från Selet, Vännäs

Bengt Einar ramlade av cykeln som ung och slog i huvudet så illa att han blev diagnostiserad ”idiot”. Egentligen skulle han ha blivit lobotomerad och satt på dårhus, men en läkare räddar honom i sista sekund och därifrån börjar framgångssagan. Bengt Einar har efter detta varit entreprenör i turistbranschen, idrottare och känd kommentator av traktorpulling, volleyboll och forspaddling. I hans historia får vi ta del av vad som varit den största drivkraften.

Bengt Einar ”Sotarn” Johansson, 66
Bengt Einar ”Sotarn” Johansson, 66

Webbfråga Vem vill du helst ha som sommarvärd?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget