Handstilssajt tvingas lägga ner

Foto: Pontus Lundahl/TT

Många drömmer om att skriva odödliga låtar som Life On Mars? eller Imagine. Få lyckas. Men under ett par dagar fanns chansen att närma sig storheten i Lennons och Bowies texter - åtminstone till utseendet.

Förra veckan lanserade fransmännen Nicolas Damiens och Julien Sens en serie typsnitt baserade på kända musikers brev och anteckningar. Den som besökte sajten SongwriterFonts.com kunde gratis ladda ner handstilen från artister som David Bowie, Leonard Cohen, Kurt Cobain och John Lennon.

Syftet med projektet var att inspirera musiker och låtskrivare genom att låta dem skriva med samma kråkfötter som sina förebilder. En rad musiktidningar rapporterade om sidan, som snabbt ökade i popularitet.

Men framgången blev för stor. På startsidan skriver nu skaparna att de tvingas lägga ner sajten efter att ha kontaktats av rättighetsägarna.

Catharina Ekdahl är jurist på Patent- och registreringsverket. Hon har inte hört om något liknande fall, men menar ett det åtminstone enligt svensk lagstiftning är svårt att äga en handstil.

– Man kan ju tycka att en handstil är väldigt unik, men att det skulle vara ett upphovsrättsskyddat verk är har jag svårt att se. Det är i så fall hur den används man får titta på. Att utge sig för att vara någon annan genom förfalskning är givetvis brottsligt.

Foto: TT
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget