Han blev svensk mästare i schack som 14-åring

Edvin Trost, 14, överraskade med att vinna schack-SM i helgen. Läget har pratat med honom om hur allt började - och hur framtiden ser ut.

Schackbräde
Schackbräde

Edvin Trost var fem år när han lärde sig spela schack. Han berättar att det var hans 13 år äldre storebror som lärde honom spelet. Sedan dess har det gått bra för Edvin, och i helgen vann han schack-SM i bulletschack. Bulletschack är ett väldigt snabbt schackspel, där spelarna har en minuts betänketid var per parti. Edvins motståndare var mellan 20 och 50 år gamla, men åldersskillnaden stoppade honom inte från att ta hem vinsten.

Det var alltså hans storebror som lärde Edvin grunderna i schack. Idag har han blivit bättre än sin storebror, berättar han. För att bli bra på schack har han förutom att öva tillsammans med tränare läst böcker, löst schackpussel och tittat på schackpartier. Och så spelar han mycket online.

Edvin berättar att han gillar schack för att det är roligt, och svårt.

- Det är det som gör det intressant, säger han.

Trots att bulletschack går väldigt snabbt blir Edvin inte stressad när han spelar.

- Jag är van vid att det går snabbt nu.

Bulletschack är dock inte favoritspelet. Han berättar att han föredrar vanligt schack över brädet, men han säger att det har blivit mindre av den varan nu under pandemin. Då har han spelat mer bulletschack online.

Edvins tips till den som vill börja spela schack är att till exempel besöka en schackklubb. Han tipsar även om att spela online för att öva.

Nu har Edvin har siktet ställt på att bli mästare internationellt. Målet är att bli stormästare, den internationella titeln som förutom världsmästare är den högsta en schackspelare kan få. När man har blivit utnämnd till stormästare av internationella världsschackförbundet, FIDE, har man vanligtvis den titeln livet ut.

Edvin Trost, 14 år.
Edvin Trost, 14 år.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget