Ung schack-talang vinnare vid årets digitala mästerskap

14-årige Edvin Trost spelade matt på sina äldre motståndare under schack-SM. Den unge pjästrixaren från Stockholm kammade hem storvinsten i grenen bulletschack - där spelarna inte får mer än en minut på sig att dra sina drag.

Edvin Trost är svensk mästare i bulletschack.
Edvin Trost är svensk mästare i bulletschack.

Ska man sätta fingret på något som är viktigt för en bulletschackspelare så är det att vara kvicktänkt. Men spelet, som är en variant av snabbschack, kräver mer än så. I och med att varje spelare endast får 60 sekunder var på klockan, och vissa partier därmed förutsätter en betänketid på runt en sekund, krävs en schacklig intuition. Något som Edvin hunnit träna upp.

14-åringen har spelat schack sedan han var fem, och började sopa mattan med sina vuxna motståndare redan när han var åtta. Men vinsten i årets schack-SM kom ändå lite som en blixt från klar himmel.

– Det var helt otroligt. Försnacket hade handlat om tidigare juniorstjärnan Martin Lokander som är internationell mästare och bland favoriterna. Det fanns många äldre spelare med mycket rutin. Han verkar ju ha en snabb hjärna alltså, säger Ingemar Falk, presschef på Sveriges schackförbund, om Edvins vinst.

Edvin själv beskriver vinsten mer ödmjukt.

– Det flöt på och så kom jag etta helt enkelt.

Mästerskapet, som spelades online under söndagen, pågick i knappa 90 minuter. Den unge mästaren hann under den tiden med 53 partier, och vann 40 av dem. Åldern på motståndarna varierade från 25 till 50 år.

När han inte tävlar i svenska mästerskapen spelar Edvin Trost mycket bulletschack online. På en hemsida ligger han just nu topp 40 i världen, och vill klättra ytterligare.

Men det är inom det traditionella, långsamma schackspelet han vill lägga mest fokus i framtiden.

– Egentligen var mitt mål att bli stormästare, det är en internationell titel, säger han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget