Hållbar jeanskonsumtion - spara pengar och hjälp miljön

Tillverkningen av klädesplagget jeans är skadligt för miljön, då stora mängder vatten och kemikalier går åt under processen. Läget listar tips på hur du både spar på miljön och pengar, med hjälp av designern och hållbarhetsaktivisten Lotta Odelius.

I världen så tillverkas det ca 5 miljarder jeans varje år, 1,2 miljarder av dessa säljs. Plagget är gjort av denimtyg, som består av bomull. Dock innebär det stora användandet av vatten och kemikalier under hela jeanstillverkningens gång en stor, negativ miljöpåverkan. Upp emot 11 000 liter vatten går åt för att framställa ett par jeans.

Ekologiskt bomull är framställt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det kräver 62 procent mindre energi och 71 procent mindre vatten jämfört med vanlig bomull. Men designern Lotta Odelius, som driver bloggen Go Green Design, ser att det finns en övertro på plagg tillverkade av ekologiskt material, då det används kemikalier under resterande processen.

-Ett par ekologiska jeans kan genomgå lika många kemikaliedopp som ett par jeans av icke-ekologiskt bomull, säger hon till Läget.

Endast 1 procent av världens bomull är ekologisk, och med en hög konsumtion av jeans så räcker inte det för att upprätthålla våra vanor. Utmaningen hamnar då också hos klädjättarna, som bland annat H&M.

H&M gick den 15 mars i år ut med sin delårsrapport för december, januari och februari månad. Den visade på en ökad nettoomsättning med 23 procent, vilket motsvarade en ökning från 40 miljarder kronor i december till 49 miljarder kronor i slutet av februari. I sin års- och hållbarhetsredovisning beskriver de hur klimatförändringar kommer påverka priset på råmaterial, som följd av en brist på färskvatten. Bristen påverkar då möjligheten att odla bomull. Klädjätten beskriver den risken som medelstor.

Lotta Odelius driver bloggen Go Green Design, som specialiserar sig på kunskap, tips och inspiration om hållbar klädkonsumtion och produktion.

Lotta menar att vi konsumenter har makten genom att visa vilken efterfrågan som lyder, och hon är tydlig med att det inte är hållbart att köpa nytillverkat i den takt som vi gjort tidigare. I nuläget är det därför viktigt att vi som konsumenter ändrar vårt beteende. Då spar vi både på miljön och på pengar.

-Det bästa är att ta vara på redan befintliga resurser. Det gör vi genom att använda kläder längre, att förlänga livslängden på våra kläder både i vår egen och i andras garderob, säger Lotta.

För att konsumera jeans mer hållbart kan du bland annat hyra byxor istället för att köpa, byta plagg med andra, laga trasiga jeans, sälja på second hand eller skänka bort det du inte använder. Du ska inte heller slänga det du har tröttnat på i soptunnan. -Mer än hälften av de plagg som slängs och går till förbränning är i fullgott skick, säger Lotta.

Om du istället måste köpa jeans i butik så ska du köpa det av ekologisk eller återvunnen bomull, de av raw denim eller dry jeans och inte köpa jeans som redan är trasiga i butik.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Turbulent tid för podcasts

Nyligen släppte podcast-producenten och distrubitören Acast sin delårsrapport för årets första kvartal. För...

Klarna säger upp 10% av personalstyrkan

Snart kommer en skara anställda på företaget att förlora sina jobb.

Dåligt utbud av ekologiska varor i matkassar

Ekonomi Att handla livsmedel på nätet blir allt vanligare. Bor man i s...

E-ciggen, inne eller ute?

Ekonomi Klick-ciggen bannades till mångas besvikelse – ur askorna stig...

Boom för maträddarappar: Bli svinnsmart och spara pengar

Ekonomi Allt fler appar lanseras i syfte att hjälpa konsumenten att minska matsvinnet och spara pengar.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...