I världen så tillverkas det ca 5 miljarder jeans varje år, 1,2 miljarder av dessa säljs. Plagget är gjort av denimtyg, som består av bomull. Dock innebär det stora användandet av vatten och kemikalier under hela jeanstillverkningens gång en stor, negativ miljöpåverkan. Upp emot 11 000 liter vatten går åt för att framställa ett par jeans.
Ekologiskt bomull är framställt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Det kräver 62 procent mindre energi och 71 procent mindre vatten jämfört med vanlig bomull. Men designern Lotta Odelius, som driver bloggen Go Green Design, ser att det finns en övertro på plagg tillverkade av ekologiskt material, då det används kemikalier under resterande processen.
-Ett par ekologiska jeans kan genomgå lika många kemikaliedopp som ett par jeans av icke-ekologiskt bomull, säger hon till Läget.
Endast 1 procent av världens bomull är ekologisk, och med en hög konsumtion av jeans så räcker inte det för att upprätthålla våra vanor. Utmaningen hamnar då också hos klädjättarna, som bland annat H&M.
H&M gick den 15 mars i år ut med sin delårsrapport för december, januari och februari månad. Den visade på en ökad nettoomsättning med 23 procent, vilket motsvarade en ökning från 40 miljarder kronor i december till 49 miljarder kronor i slutet av februari. I sin års- och hållbarhetsredovisning beskriver de hur klimatförändringar kommer påverka priset på råmaterial, som följd av en brist på färskvatten. Bristen påverkar då möjligheten att odla bomull. Klädjätten beskriver den risken som medelstor.