Håll ut - festligheterna kommer

Foto: TT
Foto: TT

I tider som kantas av social distansering är det många som sörjer inställda evenemang och forna utekvällar i glada vänners lag. Varken konserter, studentfiranden eller planerade nattklubbsevenemang ser ut att bli av i vår. Detta hindrar dock inte optimistiska festfixare från att blicka framåt.

Fredagskvällarna i Stockholms innerstad är inte sig lika. Från att ha myllrat av liv i rörelse ekar gatorna tomma och nattklubbarna är igenbommade sedan en månad tillbaka. Att festligheter och nöjen är det första som ryker i en pandemi är självklart förståeligt, men för många unga får bristen på socialt umgänge förödande konsekvenser. Vi spenderar i dagsläget mer tid än någonsin isolerade i hemmet och psykologer varnar för att brist på aktiviteter och rutiner kan komma att påverka vår mentala hälsa negativt. Detta gäller särskilt för unga (16-24 år) som enligt Folkhälsomyndighetens statistik oftare lider av psykiska besvär såsom ångest och depression i relation till andra åldersgrupper.

Karla Lagerström, 19, är en av många som är oroliga. Innan virusets utbrott var hon en frekvent gäst på olika sociala evenemang i Stockholm. Hon menar att dagens situation är frustrerande.

– Trots att vi förstår att social distansering är nödvändigt är det många som har svårt att acceptera konsekvenserna, säger hon.

Hur tror du att unga människor överlag mår i den här krisen?

– Inte bra. Jag har många vänner som är allvarligt påverkade av det här och inte gör mycket annat än att sitta hemma och må dåligt. Det har blivit en negativ spiral och det handlar inte nödvändigtvis om festande, utan om möjligheten att träffa andra och vara social.

Men ljuset börjar nu försiktigt lysa över den nedsläckta fest- och nattklubbsscenen. Organisationen Stay at Home planerar så kallade ’’Corona After Parties’’ som kommer att anordnas i flera stora städer över hela världen. Efterfesten i Stockholm har i skrivande stund fångat över 11 000 människors intresse på Facebook. Även mindre städer i Sverige har inspirerats av konceptet. Nattklubbsägaren Emilio Roig anordnar exempelvis ett event den 26 juni på The Latino Night Club i Malmö.

– Det kommer att bli en stor återöppning. Alla sitter hemma och vill ut, så förhoppningsvis blir detta ett event att se fram emot och längta till, säger han.

Studentevenemangen är också en aspekt av ungas liv som har blivit påverkade i och med pandemin. I Uppsala, en av landets mest profilerade studentstäder, har en grupp bestående av internationella studenter som kallar sig ’’Techno Taco Disco Club’’ anordnat ett post covid-19- event. När festen blir av är fortfarande oklart, men över 4000 personer är i dagsläget intresserade av eller kommer att delta enligt Facebook-evenemanget. På grund av det stora intresset är platsen för eventet ännu obestämd och gruppen jobbar för att hitta en praktisk lösning. De hoppas att deras event kommer att ena människor.

– Det kommer att vara viktigt för oss alla att i sällskap med goda vänner hänge oss åt musikens värld och skapa nya minnen, säger en representant för gruppen.

Karla Lagerström säger att hon definitivt kommer att att gå på ’’efterfesten’’ i Stockholm.

– Vi behöver detta som en påminnelse om att bättre tider kommer, tror jag. Det kommer att bli episkt.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget