Ha koll på dessa album för att verka ha en cool musiksmak

Ungdomen är en tid för identitetssökande. Att hitta sig själv i vimlet kan vara svårt. Vill du ha hjälp på traven? Här är fem album att lyssna på för skapa en fasad av musikalisk kunskap.

Collage av albumen i artikeln.
Collage av albumen i artikeln.

Kjell Höglund - Tidens tecken

Det Kjell Höglund gjort för svensk musik går att likställa vid vad Håkan Juholt gjorde för svensk politik. Inte mycket, men kul att han gjorde sin grej! Hans album “Tidens tecken” från 1984 är kultklassat. Han är kungen inom musikgenren “gulliga svenska gubbar”.

Tips till aktivitet med dina vänner: bjud över dem till en “Kväll Höglund” och spela bara Kjell Höglund-låtar. Kommer det gå hem? Kanske. Kommer de tycka du har en klurig musiksmak? Garanterat.

Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea

Under slutet av 90-talet läste folk- och indierockaren Jeff Mangum Anne Franks dagbok. Resultatet var att han fick en livskris och skrev ett helt album dedikerat till henne. Hans bands album “In the Aeroplane Over the Sea” klassas av många indiekällor som det bästa indiealbumet någonsin, och är fortfarande ett stort diskussionsobjekt på musikforum. Det har ett unikt ljud, belamrat med bland annat brölig gitarr, trumpet och musikalisk såg (ja, det är ett riktigt instrument). Lyriken är kryptisk och svår att tyda. Med andra ord: perfekt för att verka svår bland dina kompisar.

*Albumet rekommenderas inte att ta upp om du är på dejt.*

Mulatu Astatke - New York- Addis- London: The Story of Ethio-Jazz 1965-1975

Trodde ni verkligen det skulle vara en albumlista om knepig musik utan att ha med jazz? Och det är inte bara jazz, utan etiopisk jazz. Mulatu Astatke brukar kallas för den etiopiska jazzens urfader. Unikt sound, skönt sväng och perfekt bakgrundsmusik till många situationer. Han är ett hett tips för att verka ha lyssnat på jazz väldigt länge.

Vasas flora och fauna - Släkt med Lotta Svärd

Det finns en regel om att all musik som sjungs med dialekt blir mer kreddig. finlandsvensk indie är därför en av de mer kreddigare sångstilarna. Musik för dig som vill verka världsvan, om världen sträcker sig till den finländska Österbotten. Vasas flora och fauna öppnar en dörr till en värld av modern dansbandsmusik, vackra sånger och fina texter.

Säkert! - Säkert!

Annika Norlin släppte 2007 sitt första svenskspråkiga album under artistnamnet Säkert! 2013 blev det utsett av Sonic Magazine som det 27:e bästa svenska albumet någonsin. Det är en placering som heter duga! Hennes talang är gränslös. Hon är fräck med glimten i ögat. Säkert! påminner om Håkan Hellström fast med en råare äkthet.

Där har ni det! Nu kan ni gå ut och imponera på era jämlikar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget