Golfen klarar sig i coronatider

Många sporter i Sverige har lidit av stora konsekvenser med det nya coronavirusets utbrott. Men än finns det några sporter som har klarat sig ganska bra. Golfen är en av dessa.

Golfen i Sverige förblir hyfsat oskadd i coronatider.
Golfen i Sverige förblir hyfsat oskadd i coronatider.

Golfsäsongen har redan satt igång på många ställen runt om i Sverige. Nu i april kommer i stort sett alla banor ha öppnat och de gröna ytorna fylls med sällskapsgolfare. Det är inte alla sporter som klarar av att fortsätta sin verksamhet med de restriktioner vad gäller närkontakt som kommit från Folkhälsomyndigheten.

Men med golfen är situationen en annan. Man går aldrig mer än fyra personer per sällskap på banan och det är lätt att hålla avstånden mellan dessa fyra spelare. Spelet äger alltid rum utomhus. Man spelar på sin egen boll och det förekommer liten till ingen fysisk interaktion mellan spelare. En fråga som golfen däremot hanterat ytterligare med anledning av det nya coronaviruset är hygienen på banan. Det gäller hantering av flaggor på greener och krattor för sandbunkrarna. En ny regel som instiftades förra året gör att man inte måste plocka ur flaggan när man puttar, vilket gör att man inte behöver vidröra flaggorna alls. Och kratta i bunkrarna kan man avstå i coronatider. Alternativt kan man använda handen med golfhandske på för att ta i flaggor och bunkerkrattor.

Rekommendation att skjuta upp all tävlingsgolf

Anledningen till att golfen klarar sig ganska bra än så länge är att merparten av all golfverksamhet i Sverige är sällskapsgolf. Vanliga människor som bokar en starttid och tar bilen till golfklubben för att spela med vänner och familj. Den delen av verksamheten fortsätter som vanligt. En sak som dock har drabbat golfen är att en rekommendation har utfärdats gällande tävlingar på förbundsnivå. Det kom skarpa rekommendationer den 3 april om att tävlingar på förbundsnivå skulle ställas in fram till och med 30 juni 2020. Rekommendationen gäller från den 6 april. Bakgrunden till rådet att stoppa tävlingar var Folkhälsomyndighetens uppdaterade allmänna råd gällande covid-19.

"SGF:s skarpa rekommendation till GDF och golfklubbarna är att folkhälsan – och golfens ansvar att motverka smittspridningen – ska stå i fokus och att GDF och golfklubbarna ska följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd att tills vidare skjuta upp all tävlingsverksamhet, men inte sällskapsspel (träning)", skriver Svenska Golfförbundet på sin hemsida golf.se. GDF betyder här golfdistriktsförbund.

Detta har fått följden att de allra flesta klubbar runt om i Sverige har skjutit upp sin tävlingsverksamhet. Vissa har inte kommit med beslut i frågan då tävlingssäsongen startar på olika datum för olika klubbar. Många av dessa är bara sega eller otydliga på sina respektive hemsidor. Men de flesta har redan tagit Svenska Golfförbundets linje och ställt in tävlingar fram till slutet av juni.

Elitgolfen en av förlorarna

En del av golfen som lidit stora konsekvenser i och med det nya coronavirusets framfart är elitgolfen. PGA-touren och Europatouren har sedan veckor tillbaka ställt in allt spel tills vidare och stora tävlingar som majortävlingen The Open har ställt in helt och hållet. Och visst är det tråkigt att det inte finns någon golf att titta på när man slår på teven. Ingen Tiger Woods eller Henrik Stenson att titta på.

Golfälskare får vänta med att se världsstjärnor som svensken Henrik Stenson på tv. Men sällskapsgolfen lever vidare.
Golfälskare får vänta med att se världsstjärnor som svensken Henrik Stenson på tv. Men sällskapsgolfen lever vidare.

Blandade intryck om golfen i Sverige 2020

Läget har tagit kontakt med Svenska Golfförbundets ordförande Maria Möller för att fråga henne hur hon ser på golfen i det rådande läget. Resultaten av det nya coronavirusets intåg är enligt henne blandade.

Hur tror du att det kommer gå för klubbarna i och med det nya coronaviruset?

"Coronaviruset har dramatiska effekter på samhället och ekonomin och påverkar också golfen på lite olika sätt. Golfklubbarna är duktiga på att ställa om och anpassa verksamheten efter myndigheternas rekommendationer, så det dagliga golfspelet just nu påverkas ganska lite så länge golfbanorna får hållas öppna. Såväl vittnesmål från golfklubbarna som bokningsstatistiken visar just nu på en stor ökning i spelet mot föregående år vid samma tid. Det beror till stor del på den milda vintern och fina våren som möjliggör ett tidigt banöppnande på många ställen i Sverige, men kanske också att golfen möjliggör en fantastisk möjlighet att komma ut och röra på sig på ett socialt men "Corona-distanserat" sätt i dessa tider.", skriver Maria Möller i ett mejl till Läget.

Ordföranden för Svenska Golfförbundet, Maria Möller, berättar om golfens status i det rådande läget.
Ordföranden för Svenska Golfförbundet, Maria Möller, berättar om golfens status i det rådande läget.

Men Maria Möller är också medveten om det nya coronavirusets negativa konsekvenser för golfen.

"Golfklubbarna vittnar också om en betydande baksida ekonomiskt - företagsgolf, sponsorpaket och golfpaket bokas av, restaurang-, konferens-, hotell- och shopverksamhet får dramatiskt minskade intäkter, golfturism och gästspel (greenfee) minskar pga reserestriktioner. Påverkar Coronaviruset även hushållens ekonomi på längre sikt finns det också en överhängande risk att medlemsintäkterna påverkas i år och för nästa år.", skriver Maria.

Hon påpekar även det faktum att tävlingsgolfen fått lida konsekvenser av restriktionerna som utfärdats.

"Tävlingsgolf har skjutits upp/ställts in efter rekommendation av Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet - det baserar sig på en sammantagen bedömning baserad på restriktionerna kopplade till tävlingsverksamhet, antalsbegränsningar och reserekommendationer.", skriver Maria.

Hon är dock försiktigt hoppfull om golfen i Sverige 2020.

"Min förhoppning är såklart att våra golfbanor ska kunna hållas öppna och att så mycket spel som möjligt kan spelas av så många som möjligt och generera en god ekonomi trots allt för våra golfklubbar.", skriver Maria.

Visst är det är tråkigt att golfare runt om i Sverige inte kommer kunna njuta av världsstjärnorna på teve eller tävla själva på ett tag för att testa sina kunskaper på riktigt. Men det finns i nuläget inget som hindrar vanliga svenskar att slänga in golfbagen i bilen och åka iväg till närmsta klubb för en sällskapsrond.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget