Godnattsagor för rebelltjejer är tillbaka

Författarna Francesca Cavallo och Elena Favilli för boken Godnattsagor för rebelltjejer.
Författarna Francesca Cavallo och Elena Favilli för boken Godnattsagor för rebelltjejer.

Efter succén med “Godnattsagor för rebelltjejer” kommer nu en del två. Den här gången är Beyoncé med.

Godnattsagor för rebelltjejer har sålt fler än 1,6 miljoner exemplar av den första boken. Det är något författarna aldrig kunnat föreställa sig när det började som ett nyhetsbrev de skickade ut till deras vänner och barn. När nyhetsbrevet fick 2000 prenumeranter bestämde författarna sig att göra en bok med korta historier om intressanta kvinnor. Kombinationen av en bok om coola kvinnor som ges ut i vår tid kan vara receptet på deras framgång.

Boken behövs

När författarna Elena Favilli och Francesca Cavallo var små fanns det inga kvinnliga förebilder runt omkring dem. För att vara en kvinnlig förebild behövde man vara ett helgon. De vill därför uppmärksamma fantastiska kvinnor genom tiderna som inte var perfekta.

– När jag växte upp var bara 4 procent av italienska gator är uppkallade efter kvinnor och fler än hälften är helgon. Så kan vi inte ha det, berättar Francesca Cavallo för TT.

Det behövs alltså en bok om kvinnor som inte blir ett tråkigt uppslagsverk utan mer som en godnattsaga. Både den första delen och den andra som kommer i slutet av maj innehåller enkla texter och illustrerade bilder.

Viktigt för alla

Några av de kvinnor som nämns i den andra boken är Beyoncé, Margaret Thatcher, Julia Child. När författarna skrev boken tänkte de främst på att det är viktigt för tjejer att veta vilka dessa kvinnor är, även om de inte alltid var omtyckta. Men kvinnorna i boken är viktiga för alla att veta om och därför har de aldrig tänkt på att boken bara är till för tjejer.

- Det är nästan tvärtom. Det är jätteviktigt för killar att läsa boken också, säger Elena Favilli till TT.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget