Gaming i biosalongen

Hyra biosalong för filmvisning eller gaming? I november förra året blev det möjligt hos Svenska Bio och i mars sjösatte Filmstaden ett pilotprojekt med samma erbjudande.

– Det är något festligt som kan göras under pandemin, menar Suzanna Holmqvist, marknadschef på Svenska Bio.

Genomslag för gaming vid uthyrning av biosalong.
Genomslag för gaming vid uthyrning av biosalong.

Under coronapandemin har biograferna likt andra verksamheter behövt anpassas efter restriktionerna. Filmstaden beslutade den 24 november 2020 att stänga ner medan Svenska Bio höll öppet i förhållande till restriktionerna om maximalt publikantal.

”Bio on demand” kallas konceptet med att hyra ut biosalonger för antingen filmvisning eller gaming och lanserades den 23 mars 2020 av Svenska Bio. Nu berättar dem att konceptet har varit en succé.

– Filmvisningar har varit störst men det finns även ett stort intresse för spelande. Fifa är ett populärt spel då man kan spela många samtidigt, säger Suzanna Holmqvist.

Filmstadens val att gå ut med erbjudandet har än så länge varit lyckat. Det började gälla i Västerås, Göteborg och Stockholm, näst på tur står Örebro.

– Det finns en stor efterfrågan på att hyra biosalong, det kommer förfrågningar hela tiden, uppger Carolin Högmyr, marknadschef på Filmstaden.

Under de drygt två månaderna som erbjudandet har funnits, har gaming varit det mest populära och särskilt bra har det gått i Göteborg. På biografen Saga i Stockholm har filmvisningen varit särskilt populär men även att få spela där har varit uppskattat.

– Biografen Saga har en gammal historia, många besökare sa att det öppnade upp en annan dimension för gamingen, säger Carolin Högmyr.

Sixten Afzelius och Arash Rahmani.
Sixten Afzelius och Arash Rahmani.

Sixten Afzelius, 14, och Arash Rahmani, 15, har inte hört om bioerbjudandet men säger att de kan tänka sig att hyra en biosalong. I så fall skulle det bli för filmvisning.

– Det räcker med att spela hemma, tycker Arash.

Kompisen håller med.

– Filmsalonger är till för film, säger Sixten.

Nils Vikman.
Nils Vikman.

Nils Vikman, 13, är istället en av dem som skulle föredra gaming i biosalongen.

– Det låter kul, jag gillar att spela, säger han.

Ämnen i artikeln
Bio
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget