Frustration bland gymnasieelever över studenten

Ingen mösspåtagning, inget utspring, inget flak, ingen studentskiva. Att sjunga om studentens lyckliga dagar har varit svårt för många gymnasieelever i år. Studenter vittnar om att utebliven student och distansskola gör att den mentala hälsan försämras.

Maja Matsdotter är 18 år och går tredje ring på Värmdö Gymnasium. Hon ska i juni ta studenten. Trots det känner hon mest sorg över hur hennes gymnasietid ska sluta. Hon förklarar uppgivet att det känns jobbigt att tänka på studenten eftersom hela tillställningen känns förstörd.

– Det känns skit helt ärligt. Det känns som om vi inte riktigt får ett avslut utan att allt bara rinner ut till att bli ingenting, förklarar Maja Matsdotter.

Hon flackar med blicken och skruvar på sig medan hon berättar. Det är tydligt att ämnet gör henne upprörd. Hon förklarar att det känns orättvist att samtidigt som studenten i år har begränsats mer än förra året börjar flera andra delar av landet öppnas upp.

– Studenten är en stor grej för oss som bara händer en gång i vårt liv. Alla vi fattar ju situationen, säger vi någonting så verkar vi ignoranta eftersom det bara låter som om vi vill festa.

Nora Alrobaye, 19 år, går sista året på Kungsholmens gymnasium och även hon ska ta studenten i juni. Hon delar Maja Matsdotters frustration över studenten.

– Studenten är någonting jag sett fram emot ända sedan jag var liten så det är tråkigt att jag inte får uppleva det normalt och att jag inte kan dela den upplevelsen med hela min familj, säger Nora Alrobaye.

Foto: Ella Ling-Roos

Både Maja Matsdotter och Nora Alrobaye upplever att distansskola har påverkat dem negativt. De förklarar att motivationen och orken när man har lektioner hemifrån är väldigt låg vilket gör det svårt att kunna få bra betyg. Nora Alrobaye var fram till nyligen ordförande för Kungsholmens Gymnasiums elevkår. Hon förklarar att i början av denna termin utförde elevkåren en undersökning över hur distansskola påverkat eleverna. Undersökningen visade att den mentala hälsan har försämrats, betygen har gått ner och även matvanor har försämrats.

– Det är en extrem frustration över att inte veta vad som kommer hända härnäst. Ena veckan kanske man får vara i skolan och helt plötsligt kan det ändras till att man ska sitta hemma och plugga igen, säger hon.

När Nora Alrobaye är i skolan försöker hon ta igen så mycket som möjligt av både det sociala och det akademiska livet.

Den första april var det tillåtet för gymnasieelever att komma tillbaka till skolan, men Värmdö Gymnasium bestämde sig för att fortsätta att ha distansskola för deras elever. Skolan har ordnat det nu så att var tredje vecka får treorna vara på plats i skolan. Maja Matsdotter känner sig besviken över Värmdö Gymnasiums beslut att fortsätta ha distansskola. I hennes mening borde rektorer och lärare förstå hur viktigt det är för elevernas mående att kunna träffa klasskompisar och att kunna lära sig på plats.

– Jag skulle aldrig kunna tänka mig att skolka från en lektion nu. Jag vill ta vara på varje minut jag får i skolan.

Trots de uppgivna känslorna om studenten har Maja Matsdotters och Nora Alrobayes klasskamrater försökt fixa en så bra student som möjligt. Båda klasserna har planer på att ha en klassmiddag och även på att fixa med champagnefrukost. Nora Alrobayes klass har bokat en partybåt som ett alternativ till flak.

Foto: Ella Ling-Roos

Det är en stor skillnad på hur treorna förra året fick ta sin student jämfört med hur treorna i år kommer få det. Fanny Berge är 19 år och tog studenten förra året från Täby Enskilda Gymnasium. Hon ser tillbaka med glädje på sin studentdag.

– Innan var jag väldigt orolig och ledsen över hur studenten kommer bli, men min skola fixade det på ett väldigt bra sätt ändå, säger Fanny Berge.

Varje klass fick en egen tid för lunch med lärare och klassen. De höll tal och kunde säga hejdå till skolan och varandra. På utspringet fick varje elev ha med sig två anhöriga.

– Det var nästan som om det var normalt. Det sköts med konfettikanoner och alla sprang ut tjoande och hade roligt, förklarar Fanny Berge.

Efter utspringet och hennes mottagning kom hela hennes klass hem till henne på klassfest. Det blev mycket festande som slutade i ett tårtkrig med tårta över hela trädgården och många skratt. Festen höll på hela natten och slutade inte förrän klockan sju på morgonen. Fanny Berge lyser upp i ansiktet när hon ser tillbaka på minnet.

När hon tänker på hur 02:orna kommer att få det med sin student känner hon sympati.

– Det är verkligen en stor skillnad på hur 02:orna kommer få med sin student och det tycker jag är jättesynd.

Hur studenten kommer bli i år är upp till varje enskild gymnasieskola, men skolorna måste självklart följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Stockholms kommun förklarar i en mailintervju att de kommunala skolorna kommer mest troligt att sprida ut utspringet under flera dagar. Dessutom kommer antalet gäster studenterna får ta med sig vara begränsade.Transportstyrelsen har förbjudit flak i år igen, men även partybussar som många studenter sett som ett alternativ till att åka flak har fått restriktioner. Nu får man endast vara åtta personer på bussen.

Foto: Ella Ling-Roos

Efter studenten har både Maja Matsdotter och Nora Alrobaye planer. Nora Alrobaye vill ta ett sabbatsår och samtidigt jobba för att sedan söka in på juristlinjen. Maja Matsdotter har drömmar att flytta till Amsterdam tillsammans med hennes tjejkompisar.

– Under sommarlovet ska jag mest jobba så jag kan spara mina pengar och sen ska vi flytta till Amsterdam säger, Maja Matsdotter.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...