”Friskt blod går till spillo”

Tobias Ström kämpar för att alla ska kunna ge blod på samma villkor.

För att få ge blod i Sverige behöver man vara över 18 år, i allmänhet frisk och avstå från sexuell kontakt i minst ett år. Åtminstone om man är en man som ligger med andra män. Sjuksköterskan Tobias Ström driver organisationen Regnbågsblod som kämpar för att ändra detta. En kamp som är både personlig och professionell.

Året är 2014. Tobias Ström har tagit sig till en blodcentral. Han jobbar på en kvinnoklinik och vet hur mycket blod som går åt varje dag i sjukvården. Därför vill han hjälpa till. Sjuksköterskan på mottagningen frågar en rad kontrollfrågor. Om han har varit utomlands eller varit sjuk på sistone. Han svarar att han är fullt frisk, men ändå får han inte ge blod. Varför? Han är en man som har sex med män.

– Jag hade ingen aning om att det var så, så jag ställde till med en scen. Jag blev väldigt upprörd, säger Tobias Ström.

Enligt Socialstyrelsen får män som ligger med män inte ge blod, om de inte avstår från sex i minst ett år. För heterosexuella finns ingen sådan regel, men många blodcentraler säger att man måste vänta minst tre månader innan man lämnar blod om man haft en ny sexpartner. Man behöver dock inte avstå från sex under den tiden.

– Har man sex med personer där det finns hög risk för infektionssjukdomar så är det ett sexuellt riskbeteende. Män som har sex med män löper högre risk att drabbas av smitta som överförs via blod än befolkningen i allmänhet, säger Carina Nägling på Socialstyrelsen.

Vill förändra situationen

Sedan nio år tillbaka lever Tobias Ström i en monogam relation med en man. Han anser sig inte ha något riskbeteende, men får ändå inte ge blod, endast på grund av könet på hans sexpartner. Det vill han förändra. För ett år sedan startade han därför organisationen Regnbågsblod. De menar att Socialstyrelsens regler bygger på fördomar om bi- och homosexuella män.

– Sverige är ett av världens mest HBTQ-vänliga länder, ändå måste man kämpa för att höras. Det är massa friskt blod som går till spillo med de nuvarande reglerna, säger Tobias Ström.

Organisationen började sprida sitt ord på sociala medier och fick snabbt många delningar. Samtidigt startade de även en namninsamling i protest mot reglerna för blodgivning för homosexuella män. I slutet av augusti förra året samlades ett gäng på trappan till Socialstyrelsens kontor i Stockholm. Fyrtio år tidigare hade samma trappa ockuperats. Då för att protestera mot att Socialstyrelsen klassade homosexualitet som en psykisk sjukdom. På årsdagen av ockupationen var Tobias Ström på plats på trappan. Han höll i en bunt papper bunden med ett regnbågsfärgat band som knutits i en rosett på framsidan. Bunten innehöll över 7500 insamlade namn som lämnades över till Socialstyrelsens generaldirektör. Det var resultatet av knappt ett halvårs arbete.

Tobias Ström med namninsamlingen som lämnades över till Socialstyrelsen.

Nya regler viktiga för rörelsen

I slutet av mars i år presenterade Socialstyrelsen ett förslag på att korta ner väntetiden för grupper med sexuella riskbeteenden som vill ge blod. I länder som Kanada och Danmark har tiden redan sänkts.

– Första steget som är på förslag nu är att förkorta tiden sex månader. Om man kan införa nya testmetoder vill vi sedan korta ner till fyra månader, säger Carina Nägling på Socialstyrelsen.

Att en förändring kan vara på väg tycker Tobias Ström är bra, men inte bra nog.

– Alla som vill ge blod borde testas baserat på risktagande, inte på könet man har sex med. Allt blod testas ändå och tre månader är tillräckligt för att utesluta smitta, säger han.

I Sverige är det bara omkring 3 procent som ger blod. Huruvida Socialstyrelsens nya förslag skulle leda till att fler ger blod är svårt att veta, men Tobias Ström menar att förändrade regler är betydande för vilka signaler man skickar till HBTQ-gemenskapen.

– Att vi inte får ge blod gör att vi fortfarande betraktas som sjuka. Jag ser dagligen hur stor viljan att hjälpa till är bland oss som avvisas. Vi kommer fortsätta kämpa, både för minskad särbehandling och för mer tillgång till blod för de som behöver det, säger Tobias Ström.

Uppmärksammades på gala

Den tredje februari i år hölls årets QX-gala. Där var Regnbågsblod nominerade. Tankarna var motstridiga när Tobias Ström läste om de andra nominerade dagarna innan galan.

– Jag tänkte “tänk om vi faktiskt vinner”, men nästa sekund tänkte jag “vi kommer aldrig att vinna”, säger Tobias Ström.

Men när det är dags att dela ut pris för årets “Keep up the good work” ropas Regnbågsblod upp och plötsligt står Tobias Ström på scenen framför stående ovationer. Rungande applåder fyller lokalen. Tobias har på sig en vit t-shirt med ett regnbågsfärgat hjärta tryckt över magen. Vid ärmslutet på höger arm bär han ett band med regnbågsflaggans färger. Med den armen höjer han upp blombuketten han får av prisutdelaren i luften. När applåderna avtar säger han i mikrofonen:

– Män som har sex med män avvisas fortfarande från landets blodcentraler. Tillsammans kan vi ändra det här. Regnbågsblod är också värdefullt!

Tobias Ström tog emot pris på QX-galan i februari i år.

Webbfråga Skulle du vilja ge blod?

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...