Året är 2014. Tobias Ström har tagit sig till en blodcentral. Han jobbar på en kvinnoklinik och vet hur mycket blod som går åt varje dag i sjukvården. Därför vill han hjälpa till. Sjuksköterskan på mottagningen frågar en rad kontrollfrågor. Om han har varit utomlands eller varit sjuk på sistone. Han svarar att han är fullt frisk, men ändå får han inte ge blod. Varför? Han är en man som har sex med män.
– Jag hade ingen aning om att det var så, så jag ställde till med en scen. Jag blev väldigt upprörd, säger Tobias Ström.
Enligt Socialstyrelsen får män som ligger med män inte ge blod, om de inte avstår från sex i minst ett år. För heterosexuella finns ingen sådan regel, men många blodcentraler säger att man måste vänta minst tre månader innan man lämnar blod om man haft en ny sexpartner. Man behöver dock inte avstå från sex under den tiden.
– Har man sex med personer där det finns hög risk för infektionssjukdomar så är det ett sexuellt riskbeteende. Män som har sex med män löper högre risk att drabbas av smitta som överförs via blod än befolkningen i allmänhet, säger Carina Nägling på Socialstyrelsen.
Vill förändra situationen
Sedan nio år tillbaka lever Tobias Ström i en monogam relation med en man. Han anser sig inte ha något riskbeteende, men får ändå inte ge blod, endast på grund av könet på hans sexpartner. Det vill han förändra. För ett år sedan startade han därför organisationen Regnbågsblod. De menar att Socialstyrelsens regler bygger på fördomar om bi- och homosexuella män.
– Sverige är ett av världens mest HBTQ-vänliga länder, ändå måste man kämpa för att höras. Det är massa friskt blod som går till spillo med de nuvarande reglerna, säger Tobias Ström.
Organisationen började sprida sitt ord på sociala medier och fick snabbt många delningar. Samtidigt startade de även en namninsamling i protest mot reglerna för blodgivning för homosexuella män. I slutet av augusti förra året samlades ett gäng på trappan till Socialstyrelsens kontor i Stockholm. Fyrtio år tidigare hade samma trappa ockuperats. Då för att protestera mot att Socialstyrelsen klassade homosexualitet som en psykisk sjukdom. På årsdagen av ockupationen var Tobias Ström på plats på trappan. Han höll i en bunt papper bunden med ett regnbågsfärgat band som knutits i en rosett på framsidan. Bunten innehöll över 7500 insamlade namn som lämnades över till Socialstyrelsens generaldirektör. Det var resultatet av knappt ett halvårs arbete.