Från tonårskärlek till förlovade

Paret som vill fortsätta bekämpa oddsen.
Paret som vill fortsätta bekämpa oddsen.

Det är februari 2010 och svinkallt. En vinter som de flesta stockholmare nog vill glömma. Nikola Grujicic är 16 år och sitter på pendeltåget mot Bålsta. Vad han inte vet är att den här tågresan kommer förändra hans liv. Han ska precis träffa sitt livs kärlek.

”Se upp för dörrarna. Dörrarna stängs”. Frida Burtsov kliver på tåget tillsammans med sin vän, Julia Cedergren. De väljer dörren precis bredvid stolarna där Nikola sitter. Han har också med sig en vän, Roger Lundmark.

- Nämen tjena, utbrister Roger.

Roger känner igen Julia som går på samma skola som honom och Nikola. Julia hälsar tillbaka. Hon och Frida slår sig ned bredvid killarna och alla fyra börjar prata med varandra. Inom ett ögonblick faller Nikola pladask för Fridas leende och ögon.

- Direkt när jag såg Frida blev jag sjukt intresserad och ville veta vem hon var. Jag tyckte bara att hon var så jävla vacker, säger han.

Någon dag senare blev de vänner på Facebook och skickade meddelanden till varandra. Men de var aldrig online samtidigt och chattandet blev sporadiskt. Till slut tröttnade Nikola och skrev: ”Här har du mitt nummer, hör av dig om du vill ta en fika någon dag”.

Ytterligare någon dag senare plingade det till i Nikolas mobil. ”Nu har du mitt nummer också, så DU kan väl höra av dig när du vill ta en fika”, stod det i Fridas sms.

Game on, tänkte Nikola.

De sågs ett par gånger efter skolan och fikade. De insåg att de hade många gemensamma vänner och intressen. Men det Nikola verkligen fastnade för var att Frida verkade genuint intresserad av att veta vem han var och hennes förmåga att lyssna.

När det var dags att ta nästa steg bjöd Nikola ut Frida på bio.

- Jag ville egentligen se ”Remember Me” med Robert Pattinson, men det kändes lite beigt att föreslå en romantisk film. Jag föreslog någon actionrulle, men då sa Frida att hon hellre ville se Remember Me, säger Nikola.

Efter bion stod de helt ensamma på perrongen i Spånga i väntan på tåget. Nikola satte på en låt från filmen som de lyssnade på med hans hörlurar. Han tog Fridas hand och började dansa med henne.

- Jag märkte att hon blev generad och tänkte, jävlar vad helt sinnessjukt vacker hon är. Sen lutade jag mig fram och kysste henne.

Nikola lyser upp när han pratar om Frida.
Nikola lyser upp när han pratar om Frida.

Efter det sågs de mer regelbundet och det dröjde inte länge innan folk runt omkring började se dem som ett par. Så småningom kände Nikola att han ville få det bekräftat - var de ett par eller inte?

Han förklarar att han var en hopplös romantiker redan som tonåring och berättar detaljerat om hur han frågade chans på Frida. Han köpte en ros till henne. På rosen hängde ett presentkort där han hade skrivit: ”Vill du bli tillsammans med mig?” Det fanns tre olika rutor att kryssa för: ”ja”, ”nej” eller ”kanske lite senare”. Nikola blickar tillbaka och minns Fridas svar.

- Ja, absolut, sa hon.

Jag frågar om han tror att det hade blivit något mellan dem om han inte hade satsat så mycket.

- Nej, det tror jag faktiskt inte, säger han med en allvarsam ton.

Idag, åtta år senare, har de hunnit bli 25 år. De har backpackat i Asien, simmat med hajar och gått igenom perioder av långdistansförhållande. Sedan 2014 pluggar Frida i Helsingborg. För tillfället är hon på Seychellerna för att slutföra sitt examensarbete.

Det måste vara tufft att vara sig så långt ifrån varandra, tänker jag högt för mig själv. Men Nikola säger att det har fungerat bra och att de aldrig vill belasta varandra. Han beskriver deras förhållande som tre cirklar.

- Vi har en gemensam cirkel och två separata. Alla tre behöver näring. Hon måste få resa och träffa sina kompisar, precis som jag. Jag är jätteglad för hennes skull att hon får vara på Seychellerna.

Han fortsätter:

- Du kan inte tacka nej till det, sa jag till henne.

Jag frågar om han aldrig blir sugen på någon annan tjej, framförallt nu när Frida är på andra sidan jorden.

- Nej. När jag ser en snygg tjej tänker jag att hon inte är någonting mer än en utlösning. Jag har noll intresse för henne som person, jag vill inte vara med henne dagen efter och vill inte förstöra det jag har med Frida. Just det sexuella har jag noll behov av att få från någon annan tjej.

Nikola förklarar att han ”nästan aldrig” kollar på porr av samma anledning. Dessutom tror han inte att han skulle ha bättre sex med ett one night stand. När hans killkompisar är kritiskt inställda till att han inte har någon annan referenspunkt än Frida håller han därför inte med. Han vill att Frida ska förbli hans första och enda sexpartner.

Jag har suttit och spanat in förlovningsringen runt Nikolas finger. Den är silvrig och har en matt karisma. Jag frågar hur det känns att vara förlovad.

- Det känns skitbra, verkligen. Man har någonting som man delar med varandra. Hon har en likadan ring. Varje gång jag tittar på den tänker jag på henne, säger han och smeker försiktigt ringen.

- Ville du ta relationen till nästa steg när du friade, frågar jag.

- Ja, jag ville visa att jag fortsättningsvis är väldigt, väldigt seriös med det här. Att jag är här för att stanna i vått och torrt.

På insidan av ringen står det Frida och datumet för förlovningen.
På insidan av ringen står det Frida och datumet för förlovningen.

Trots att det inte råder några tvivel om att Nikola är lyckligt kär i Frida måste jag fråga om han är lika kär som i början av deras förhållande.

- Alltså, absolut. Sen är kärlek en färskvara. Jag är inte längre hjärtlöst kär så det pirrar i magen varje dag. När jag står i duschen och hon sitter och bajsar samtidigt pirrar det inte jättemycket i magen, säger han.

Jag nämner att gifta par skiljer sig i genomsnitt efter tio och ett halvt år i Stockholms län. Statistiken är ännu sämre för ogifta par. Men Nikola bryr sig inte så mycket om det och tror att det kommer vara han och Frida resten av livet.

- Just nu tror och hoppas jag det, säger han.

Mer från: Personligt
Mer från Läget