Från pojkrum till studio

Hans dröm för musiken började i pojkrummet i Hässelby. I dag har han studio på Kungsgatan och är signad av skivbolaget Sony. På fredagen den 23 april släpptes singeln ”Vems fel är det” av Oscar Ahlgren.

In i källaren i studion på Kungsgatan.
In i källaren i studion på Kungsgatan.

Nere i en källare på Kungsgatan sitter Oscar Ahlgren och gör magi i form av musik. Lukten av kaffe slår mot en redan i hallen där tavlor av Elvis Presley, Eric Clapton och Queen fyller väggarna. Men vägen till Oscars drömjobb har varit lång.

Andra barn drömmer om att bli astronaut, delfinuppfödare eller influenser men Oscars dröm var alltid musiken.

Som trettonåring fann han plötsligt att skolan inte längre var lika intressant. Musiken började ta upp all tankeverksamhet och pojkrummet i Hässelby blev en frizon för hans stora intresse.

– Tjatet på mamma gav tillslut resultat. Då köpte hon en kass mick med USB-uttag som jag tejpade upp med silvertejp. Då fanns det ingen återvändo, säger Oscar.

Idag är han 19 år gammal och lever för musiken. Det första giget som femtonåring på Visbys ungdomsgård Puma blev det verkliga startskottet. Med skratt berättar Oscar hur hans scenskräck satte kuggar i hjulet och att han i all hast erbjuder sin vän Jonathan att vara med på spelningen som mentalt stöd. Nu var det stora problemet att de inte hade en enda låt. I en vecka skrev de musik konstant inför spelningen.

– Vi slaktade den spelningen, folk var otroligt nöjda förmodligen för 90 procent av publiken var mina vänner, säger Oscar.

Efter spelningen var uppmärksamheten överväldigande. Oscar börjar bete sig annorlunda inför sina gamla vänner. Han beskriver hur han ljög om att ha bråttom till olika efterfester för att verka viktig. Verkligheten såg annorlunda ut då han hamnade i sin kompis ruttna lägenhet.

Oscar Ahlgren.
Oscar Ahlgren.

Hans första möte med producenterna var en svettig och nervös historia. Hans dåvarande manager hade visat Oscar och barndomsvännen Rasmus Hultgrens låt på en fest för producenterna Oscar Levander och Fredrik Danielson.

– Jag kom in i studion och det var så stelt och mina nerver var på helspänn. Det var en så seriös stämning och jag är ju Sveriges största lallare.

När producenterna börjar prata i musiktermer svävar Oscar iväg i tankarna. Han beskriver vidare att det värsta händer när de spelar upp låten och pausar direkt efter Rasmus vers.

– Här sitter jag i deras studio och de har inte ens hört mig sjunga, säger Oscar.

Producenterna blir mindre imponerade när de hör Oscars vers som enligt honom var av betydligt sämre kvalité. Men trots allt får Oscar en plats i studion och hans debuterande singel Värd förde ihop gruppen. Idag är de som bröder.

Musikinspirationen har alltid varit artisten Ed Sheeran samt grupperna Hov1 och Oasis. Kärleksteman är genomgående både i musiken som produceras och som finns i lurarna. Hela hans liv cirkulerar kring musiken. Allt hans fokus går till musiken och det har inte alltid varit lätt att ha relationer och andra intressen. Han menar att han måste jobba hela tiden. Oscar andas musik.

– Det är klyschigt som artist att säga att det betyder allt för mig, med det är ju nödvändigt. Det är ju som en sport, vissa älskar att sparka boll och ska bli proffs där. Jag ska bli bäst på musik, säger Oscar.

I den idylliska socken Hemse på södra Gotland hyr Oscar och hans gäng ett stort hus under en vecka. Denna sommarkväll är det stoj och spelas sällskapspel på bottenvåningen. Upp för trappan i köket sitter Oscar med kärleksbekymmer med papper och penna. De tomma ölburkarna växer i antal på köksbordet. Dagen efter visar Oscar upp slutprodukten "Vems fel är det" och möts av kärlek, hans producenter och kompisar som var med på resan älskar låten.

– Det var en deprimerad stämning men ur det kom något gott. Låten är en personlig favorit.

Musiken skrivs i studion av både Oscar och hans producenter. Han berättar att musiken blir ett sätt att sortera sina känslor, men det fungerar bäst när man skriver efteråt. Oscar beskriver att det finns en belöningskänsla av att göra något bra från en dålig upplevelse. Musiken är inspirerad från hans liv, men det var inte så från början.

– Jag hade inga kärleksbekymmer för fem öre i början men när det förhållandet tog slut började jag vara ärlig med mina känslor i musiken. När jag skriver från mitt perspektiv blir produkten bättre. Det blir mer genuint och det märker mina lyssnare.

Att säga "följ din dröm och sikta högt må låta klyschigt", men trots det uppmanar Oscar unga att ta steget. Det är viktigt att göra grejer som gör dig glad, den mentaliteten ligger till grund för Oscar Ahlgrens framgång.

Oscar Ahlgren mår som fisken i vattnet i studion.
Oscar Ahlgren mår som fisken i vattnet i studion.
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget