Fotografens bästa tips för fina vårbilder

Ta vara på vårvädret genom att gå ut och fotografera! Fotografen Jenna Vainionpää ger sina bästa tips för att få fina vårbilder, oavsett vilken kamera som används.

Bild av Jenna Vainionpää. Foto: Jenna Vainionpää

Nyfiken på fotografering? Då har du kommit rätt! Fotografen Jenna Vainionpää ger i den här artikeln sina bästa fototips, och trots att hon mest fotograferar hästar fungerar tipsen lika bra på andra motiv.

– Börja med att hitta en passande miljö för de bilder du vill ta. Försök att strunta i begränsningarna, det mesta kan bli fint på bild om man bara strukturerar det på rätt sätt, säger Jenna när jag ringer upp henne för en telefonintervju.

Vad är då "rätt sätt"? Jo, nedan listar Jenna de tips hon själv brukar använda sig av när hon fotograferar. Det bästa är att de fungerar oavsett om du har en mobilkamera, digitalkamera eller systemkamera.

Liggande eller stående, när och vad?

Att välja rätt format när man fotograferar är viktigt för att få fram just den känsla som eftersträvas. Enligt Jenna beror formatet på motivet:

– Bilden ska följa motivet, så är motivet högre än vad det är långt - då väljer du stående format. Med stående bilder kommer man dessutom närmare motivet och mindre bakgrund får plats. Vill du å andra sidan framhäva miljön, eller har ett motiv som är längre än vad det är högt, då rekommenderar jag liggande format, som på bilden nedan.

Här används det liggande formatet för att framhäva den vackra miljön.
Här används det liggande formatet för att framhäva den vackra miljön.

Bästa redigeringstipset för snabba bilder: Instagram

Trots att hon själv är professionell fotograf räds hon inte att använda enkla redigeringsverktyg, och rekommenderar själv de funktioner som finns i Instagram-appen.

– Jag brukar säga att undvik filtren, men ändra gärna lite i bildens ljus innan innan publicering. Främst handlar det om öka skuggor och kontraster, särskilt om bilden är tagen med en mobilkamera som inte själv fångar alla detaljer. Det är det bästa sättet att redigera snabbt och enkelt, om man inte ska ändra så mycket.

För dig som särskilt vill fota hästar: vildsvinsljud och vinklar kan göra tricket

Ett hett tips för den som vill fotografera hästar är att använda sig av olika djurläten för att fånga hästens uppmärksamhet. I många fall fungerar det att spela upp ljudfiler med gnäggande hästar, men för de mer svårflörtade motiven kan andra djurläten fungera ännu bättre:

– Vildsvinsläten brukar faktiskt vara väldigt effektivt! Koppla in en liten portabel högtalare och testa dig fram med ljudet, tipsar Jenna.

– Och tänk på vinklarna. Hästar är graciösa varelser men även de kan se klumpiga ut i vissa vinklar. Fotograferar du en häst rakt framifrån så rekommenderar jag att ta med lite av bakdelen i bild, så att det inte bara blir ett huvud och en stor mage med i rutan.

I Jennas egen fantasi...

... drömmer hon om att fotografera hästar på milslånga stränder, gärna i full galopp med en ryttare iklädd lång, röd klänning som fladdrar i vinden.

– Vi får se om det är verklighet någon gång. Det vore roligt men jag har ingen brådska med det, avslutar hon.

Jenna Vainionpää
Jenna Vainionpää
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget