Intresset för att investera i Kinaägda aktier har påverkats av att de kinesiska myndigheterna utfärdat nya restriktioner. Arbetare och studenter måste stanna hemma, och sedan i måndags 23 maj masstestas folk för covid-19 i Beijing.
Risken att USA stöttar Taiwan militärt om Kina invaderar landet skulle också ytterliggare försämra supermakternas handelsrelationer, säger sparekonomen Frida Bratt i en artikel från Expressen 24 maj. Även detta kan innebära förluster för Kinaägda aktier.
På onsdagen 25 maj släppte det Kinabaserade e-handelsbolaget Aventura Group sin delårsrapport, som visar att de gått med stor förlust. I redovisningen förklarar bolaget att januari-mars generellt sett är en ekonomiskt svagare period inom e-handelsvärlden. Samtidigt skriver VD:n Gustav Åström i rapporten att covid19-utbrottet i Kina gör läget osäkert. Internationella bolag som vill expandera ekonomiskt i Kina tar längre tid på sig att fatta beslut än tidigare.
Sociala medier, särskilt TikTok, har gjort det mycket lönsamt att sälja varor producerade i Kina till västvärlden. Aventuras kvartalsrapport lyfter SHEIN som ett praktexempel. Genom att huvudsakligen marknadsföra sig på TikTok har SHEIN växt så mycket att det i dagsläget är värt lika mycket som H&M och ZARA tillsammans. Aventura Group tror att det europeiska intresset för kinesiska varor kommer fortsätta öka via TikTok vilket kommer öka deras lönsamhet. Men olikt Shein så har Aventura Group gått med förlust på över 7 miljoner kronor det senaste kvartalet.